MALI GLOBALNI POSLOVNI CENTAR: Upoznajte poresku oazu sa svega 40.000 stanovnika

 

Lihtenštajn, minijaturna država sa svega 40.000 stanovnika, smještena između Austrije i Švicarske, jedna je od najbogatijih na svijetu.

Usprkos tome što se radi o vrlo maloj zemlji, i nedostatku prirodnih resursa, Lihtenštajn se razvio u izuzetno uspješnu ekonomiju.

Od sredine 20. vijeka Lihtenštajn se iz uglavnom poljoprivredne zemlje transformisao u globalni poslovni centar. Imaju vrlo diverzifikovanu ekonomiju kojom dominira uslužni sektor s velikim brojem malih i srednjih kompanija.

Za to je prije svega zaslužna poreska politika. Naime, ta je zemlja godinama (bila) porezna oaza, što je privuklo brojne strane kompanije.

Niski porezi – porez na dobit iznosi svega 12,5 odsto – te jednostavno osnivanje kompanija privuklo je mnoge investitore da pokrenu posao upravo iz Lihtenštajna te ti prihodi sada čine oko 30 odsto državnog budžeta.

Lihtenštajn je u carinskoj uniji sa Švajcarskom te kao valutu koristi švajcarski franak. Kako su vrlo mala zemlja bez prirodnih resursa, više od 90 odsto potreba za energijom namiruje se uvozom. Od 1995. godine Lihtenštajn je član Evropskog ekonomskog prostora te njihova Vlada radi na usklađivanju ekonomskih politika s onima koje su prisutne u Evropskoj uniji.

Zanimljivo je da više od polovine radne snage svakodnevno dolazi u Lihtenštajn iz susjednih zemalja – Švajcarske i Austrije te Njemačke.

Od 2008. godine Lihtenštajn se našao pod pojačanim pritiskom, pogotovo Njemačke i SAD-a, zbog netransparentnosti poreskog i bankarskog sistema, odnosno jake bankarske tajne.

Nakon toga potpisali su niz bilateralnih sporazuma o razmjeni poreznih podataka s drugim državama. Od ove godine Lihtenštajn s Evropskom unijom automatski razmijenjuje podatke o bankovnim računima.

Kako više od polovine radne snage u Lihtenštajnu na posao putuje iz susjednih zemalja, broj zaposlenih sličan je kao i broj stanovnika i iznosi oko 38.000.

Nezaposlenost je vrlo niska – iznosi manje od 2 odsto.

Stanovnici Lihtenštajna imaju vrlo visok životni standard i jedne od najviših plata u Evropi. Prosječne plate, zavisno o sektoru, kreću se od 3.500 do 9.000 švajcarskih franaka.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *