Mračna vizija totalitarnog društva: 10 stvari koje niste znali o Orwellovoj 1984.

Mračna vizija totalitarnog društva: 10 stvari koje niste znali o Orwellovoj 1984.

Roman Georgea Orwella 1984. bio je nevjerojatno popularan u vrijeme kada je objavljen, i još uvijek je nevjerojatno popularan. Mnoge zvijezde navode knjigu kao jednu od svojih omiljenih – uključujući Stephena Kinga, Davida Bowieja, Mel Gibsona i Kit Harringtona. Popularnost  1984. raste posljednjih godina. Knjiga se ponovno pojavila na popisu bestselera početkom 2017. godine, budući da su, prema tvrdnjama pojedinih, konačno stigle neke argumentirane Orwellove distopijske vizije.

U nastavku je 10 činjenica koje možda ne znate o Orwellovom mračnom romanu.

1. Prije nego što je napisao 1984., Orwell je radio za britansku vladu tokom Drugog svjetskog rata kao propagandista BBC-a. (Možda je pogled na industriju propagande izbliza doveo do njenog kritičkog portreta u 1984.)

2. Orwell je u početku nazvao roman 1980., a zatim 1982. prije nego što odlučio za 1984. godinu. Budući da je pisana 1948. godine, neki misle da je Orwell izmislio naslov obrnuvši godinu pisanja knjige. Osim toga, razmišljao je i o nazivu  Posljednji čovjek u Evropi.

3. Tokom pisanja romana, Orwell se borio protiv tuberkuloze. Bolest ga je naposljetku savladala i umro je sedam mjeseci nakon što je objavljena 1984., a tuberkuloza je jedini uzrok smrti.

4. Osim borbe protiv tuberkuloze, Orwell je skoro umro dok je pisao roman. Na rekreativnom izletu sa svojom djecom, pao je s palube. Srećom, ni ova epizoda niti tuberkuloza nisu ga spriječili da dovrši svoj roman.

5. Ironično, Orwell je bio pod državnim nadzorom dok je pisao roman upozorenja o nadzoru vlade. Britanska vlada je promatrala Orwella jer su vjerovali da ima socijalistička uvjerenja. Taj je nadzor započeo nakon što je objavio knjigu “Put za Wigan”, priču o siromaštvu i nižoj klasi u Engleskoj.

6. Slogan “2 + 2 = 5” potječe iz Rusije, gdje ga je komunistički režim koristio kao svojevrsni moto u nastojanju da im pomogne ostvariti ciljeve svog petogodišnjeg plana u samo četiri godine. Iako se slogan još uvijek koristi kako bi se ukazalo na zlo totalitarnog ispiranja mozga danas, Orwell ga nije skovao.

7. Osim posuđivanja djela ruske propagande, Orwell je posudio i japansku propagandu za svoj roman. “Policija misli” temelji se na japanskoj ratnoj tajnoj policiji koja je doslovno hapsila japanske građane zbog “nepatriotskih misli”. Njihovo službeno ime bilo je Kempeitai, a službeno su nazvali svoju potragu  “Ratom misli”.

8. Kad je Orwell radio kao propagandista BBC-a, tamo je postojala i konferencijska dvorana  101. Ova soba u knjizi je bila prostorija u koju je on smjestio neke od svojih užasnijih prizora.

9. Prema Orwellovim prijateljima i obiteljima, njegova druga supruga Sonia Brownell bila je model po kojem je utemeljio ljubavni interes (Julia) glavnog lika knjige, Winstona Smitha.

10. Iako je njegova knjiga možda popularna, Orwellov roman također se nalazi na popisu deset najčešće zabranjivanih knjiga na svijetu. Neki su je zabranjivali zbog onoga što su tvrdili da su bila prokomunistička stajališta, a drugi su je zabranili jer je antikomunističkia Bez obzira na to, ironično je da je knjiga koja je upozorenje na zla totalitarizma postala čestim predmetom cenzure.

O autoru
Redakcija Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *