Milton Friedman objasnio zašto je privatni sektor efikasniji od države

Zašto je privatni sektor u pravilu efikasniji od države? Ekonomist i nobelovac Milton Friedman (1912-2006) je u jednom televizijskom intervjuu 1990-ih dao zanimljivo objašnjenje.

“Ako privatna kompanija radi loše, ona će ostati bez novca i morat će prekinuti rad. Ako vladina organizacija radi loše i čini velike pogreške, ona će biti proširena.

Proširit će je zato što će reći: ‘To je zato što nismo imali dovoljno resursa’ ili će je ostaviti takvu kakva je, a osnovat će novu vladinu organizaciju kako bi ispravila pogreške one prve.

Nikada nisam tvrdio da vladine inicijative ne mogu biti jednako dobre kao privatne. Problem s vladinim inicijativama nije da se one ne trude dovoljno, već u nedostatku ikakvog mehanizma koji bi prepoznao pogrešku.

Privatni sustav se oslanja na preživljavanju onih koji se najbolje mogu uklopiti, a vladin sustav počiva na širenju pogrešaka i nema mehanizma koji bi eliminirao državne agencije koje su postale nepotrebne ili se ponašaju pokvareno.

Ako pogledate unazad i razmislite koliko je vladinih agencija dosad ukinuto…Možete ih nabrojati na prste jedne ruke.”

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *