SRAMOTAN DAN U DOMU NARODA FBIH: OBRTNICI OSTAJU U OKOVIMA JER SE 16 DELEGATA NIJE UDOSTOJILO NI POJAVITI NA SJEDNICI

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH sinoć je oboren, tj. nije dobio potrebnu većinu glasova Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, koji bi obrtnicima u FBiH donio čitav niz unapređenja i uveliko im olakšao poslovanje.

Ono što je posebno tragično i porazno je da glavni razlog za neusvajanje novog Zakona leži u činjenici što se čak 16 od 58 izabranih delegata, dakle više od četvrtine, naprosto nije pojavilo na sjednici.

Od prisutna 42 delegata, za Zakon je glasalo 29 delegata, 8 delegata je bilo protiv, a 5 suzdržanih, što znači da Zakon nije dobio potrebnu apsolutnu većinu od 30 glasova u odnosu na 58 imenovanih delegata. Nedostajao je samo jedan glas za usvajanje zakona, koji bi se sasvim sigurno našao da je 16 delegeta ispunilo svoju obavezu prema građanima i pojavilo se na svom preplaćenom radnom mjestu.

Priprema i proces donošenja novog zakona o obrtu počeli su još 2015. godine, a Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima o kojem se glasalo na jučerašnjoj sjednici pripremljen je još 2017. godine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11.09.2019. sa 52 glasa „za“, 19 „protiv“ i 4 „suzdržana“ usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, gotovo šest mjeseci je Zakon čekao na glasanje i u Domu naroda, što također mnogo govori o efikasnosti i radu institucija u FBiH i njenih izabranih predstavnika.

Udruženje Liberalni forum bilo je uključeno u proces donošenja novog zakona, s jednim isključivim ciljem – obezbjeđivanja preduslova koji će omogućiti lakšu registraciju i poslovanje obrta. Kroz analize prijedloga zakona u odnosu na onaj aktuelni, organizovanje javnih debata i konferencija, pregovore između Obrtničke komore  i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH te razgovore s predstavnicima političkih stranaka i zastupnicima u oba doma Parlamenta FBiH, nastojali smo ukazati na pozitivne promjene, ali i na nedostatke koje je nudio Prijedlog novog zakona.

Ipak, uzimajući sve u obzir, smatramo da Prijedlog novog zakona nudi daleko bolja rješenja od postojećeg zakona, te da ga zbog toga vrijedi izglasati, a eventualne nedostatke promijeniti naknadno u amandmanskoj proceduri. Neke od brojnih pozitivnih aspekata koje je donosio Prijedlog zakona su:

  1. Prestanak potrebnog obaveznog posjedovanja diploma i položenog stručnog ispita za registraciju obrta ili rad u obrtu
  2. Omogućava obrtnicima da sami izvoze robu koju proizvode ili uvoze material potreban za rad, što bim uveliko olakšalo poslovanje
  3. Omogućava se obrtnicima da se legalno bave i prodajom i servisiranjem proizvoda.
  4. Ubrazava registraciju obrta i sankcioniše odgovorna službena lica ako u propisanom roku ne donesu rješenje kojim se odobrava obavljanje obrta.
  5. Ukidanje obaveze izdavanja obrtnice i normiranja izgleda obrtnice.
  6. Smanjenje nameta obrtnicima.

Detaljnu analizu Prijedloga novog zakona koji je uradila naša organizacija možete pogledati na linku.

Prednosti novog prijedloga zakona očito je bila svjesna i većina delegata koji su se udostojili doći na sjednicu. O kvalitetu novog zakona govori i činjenica da osim SDP-a koji je iz politikantskih motiva glasao protiv ovog zakona (naime, predlagač Zakona su njihovi politički suparnici a SDP je, predstavljajući se kao zaštitnik obrtnika, kao amandmane predao doslovno prepisane zahtjeve Obrtničke komore FBiH) te nezavisnog delegata Damira Marjanovića, niti jedna druga politička opcija nije bila protiv zakona.

Ipak, ostaje porazna činjenica da dok bh. ekonomija lipsa pod teretom birokratije i loših zakona, a građani uslijed nedostatka perspektive i stanja u društvu masovno emigriraju iz zemlje, izabrani delegati nisu u stanju čak ni da se pojave na sjednici i preuzmu odgovornost za građane koje bi trebalo da predstavljaju, tj. u ovom slučaju oko pedesetak hiljada obrta u kojima radi oko 150 hiljada ljudi.

Na taj način su zbog svoje ljenosti i neodgovornosti u jednom danu poništili pet godina rada na pripremi novog zakona te još jednom dokazali da građane FBiH velikim dijelom zastupaju pojedinci nedostojni svojih funkcija.

Delegati koje se nisu pojavili na glasanju na jučerašnjoj sjednici su: Mirela Trepanić Grbešić (NS), Sandra Imširović (DF),Vesna Saradžić (SDP), Drago Puzigaća (SNSD), Mladen Lonić (SDP), Slađan Ilić (SDP), Dragan Stevanović (SDP), Goran Borćeta (Srpska lista SNSD), Nikica Bosnić  (Srpska lista – DNS), Ilija Nakić (HDZ), Damir Džeba (HDZ), Jasenko Tufeklić (SDA), Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (Narod i pravda), Senad Alić (PDA) i Senad Ahmetović (SBB).

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *