Sarajevske debate 2023. » Da li je Schmidt uveo aparthejd u BiH?

U četvrtak, 27. 04. 2023., isti dan kada je Chritisan Schmidt donio odluke kojim je deblokirao proces formiranja vlasti u FBiH kojima je omogućeno imenovanje Vlade bez SDA i DF-a, Liberalni forum je organizovao debatu na temu: “Da li je Christian Schmidt uveo aparthejd u BiH?”.

Na debati smo raspravljali kako o posljednjim Schmidtovim odlukama, tako i o promjenama Izbornog zakona i amandmanima na Ustav FBiH koje su donesene u izbornoj noći 2. oktobra 2022.

Naši debatanti su bili:

Miro Lazović
bivši zastupnik u Skupštini RBiH

dr. Dennis Gratz
zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

prof. dr. Elmir Sadiković
Fakultet političkih nauka u Sarajevu

doc. dr. Franjo Šarčević
Prirodno-matematički fakultet Sarajevo

 

Kako su Schmidtove odluke utjecale na Bosnu i Hercegovinu? Korak naprijed ka funkcionalnijoj državi ili cementiranje etničkih podjela u BiH. U izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona u BiH kojima je, između ostalog, povećao broj delegata u klubovima Doma naroda FBiH. Odluka o Domu naroda je jedna od nekoliko u “paketu mjera” koje je predstavnik međunarodne zajednice u BiH Schmidt opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade entiteta FBiH .Ipak, Schmidtove izmjene od strata nailaze na burne reakcije.

Dok su jedni pozdravili nametnute izmjene kao način da se Federacija učini funkcionalnijom, s druge strane mnogi Schmidta optužuju da je dodatno cementirao etničko predstavljanje u našoj državi i osigurao još veću moć HDZ-u BiH. Optužbe idu čak dotle da pojedinci Schmidta optužuju da je uveo “aparthejd” u Federaciji BiH prema bošnjačkom narodu, jer glas Bošnjaka sada navodno vrijedi višestruko manje od glasova Srba i Hrvata u ovom entitetu.

Nakon izmjena u oktobru, Schmidt je 27. 04. nametnuo nove izmjene kojim je omogućio formiranje Vlade FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem iz SDP-a.