Sarajevske debate 2023. » Da li rad nedjeljom treba zabraniti u FBiH?

Liberalni forum u srijedu, 04. 10. 2023. održao je debatu na temu uvođenja neradne nedjelje u FBiH. Ministarstvo trgovine BiH na čelu s ministrom Nerminom Hasičevićem najavilo je usvajanje zakona kojim bi nedjelja u FBiH bila proglašena obaveznim neradnim danom.

Uvođenje neradne nedjelje prethodno je godinama zagovarao Sindikat radnika u prodaji. Mnogi su ovaj prijedlog pozdravili kao put da se radnicima omogući da nedjelju provode sa svojim porodicama te da ostvare veća prava.

Ipak, mnogi se protive uvođenju neradne nedjelje. Smatraju kako će zabrana rada nedjeljom u prvom redu dovesti do smanjenja prometa i ekonomskih šteta, što će se posebno negativno odraziti na male trgovine i turistički sektor; da se zabranom građanima uskraćuje osnovno pravo na rad; da će zbog pada prometa doći potencijalno i do otpuštanja radnika te čak i da iza svega možda čak stoje i određeni interesni lobiji poput vlasnika benzinskih pumpi koji bi, zbog nedostatka konkurencije, od neradne nedjelje višestruko profitirali. Šta je rješenje? Uvesti neradnu nedjelju ili ne? Šta bi donošenje zakona o neradnoj nedjelji značilo za radnike u FBiH i njenu ekonomiju?

O ovome smo razgovarali s našim debatantima:

Afirmacija:

Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH

Damir Nikšić, sastupnik u Parlamentu FBiH

 

Negacija: dr. Damir Bećirović, ekonomist

Adela Ramić, poduzetnica

Moderator: Danijal Hadžović