Homofobni stranački kadar ne smije predstavljati sarajevske studente

Liberalni forum izražava duboku ogorčenost te najdublje osuđuje šovinistički, homofobni i primitivni istup prepredsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i potpredsjednika Asocijacije mladih  KO SDA Sarajevo, Harisa Zahirahića, vezan uz nedavni homofobni napad na posjetioce i goste art kina Kriterion.

Smatramo sramotnim i nedopustivim da predstavnik studentske populacije, koja tradicionalno važi za nosioca progresivnih i slobodarskih vrijednosti u društvu, bude osoba koja otvoreno ispoljava netoleranciju, predrasude i netrpeljivost prema jednoj manjinskoj grupi u našoj zemlji. Također, zabrinjavajuće je i porazno da predstavnik studenata najstarije visokoškolske ustanove u zemlji i mladi političar u sekularnoj i demokratskoj BiH koja se nalazi u procesu evroatlantskih intergacija i teži da postane dio političke porodice evropskih naroda, bude neko ko tvrdi da LGBT orijentacija „može biti seksualna orijentacija samo u dijelu pederski orijentirane ateističke zapadne Evrope, dijela sjeverne Amerike, Australije i možda okupirane palestinske teritorije tzv. „Izraela““. Da stvar bude gora, predsjednik SPUS-a je u svom „demantiju“, nakon oštrih reakcija javnosti na njegov homofobni ispad, samo još jednom potvrdio sve stavove koje je iznio u spornoj prepisci na Facebooku, uz tek nešto pristojniji rječnik. Gospodinu Zahiragiću željeli bismo dati do znanja, s obzirom da tokom dosadašnjeg školovanja to očigledno nije uspio naučiti, da je Američko psihijatrijsko društvo još 1973., uzevši u obzir naučne dokaze, uklonilo homoseksualnost s popisa bolesti, a istu je poziciju 1975. zauzelo i Američko psihološko društvo, da bi potom homoseksualci najprije u SAD-u, pa potom i u gotovo čitavoj Evropi, uspjeli izboriti status i zaštitu kakvu uživaju društvene manjine. Zahiragića također obavještavamo da je 26. juna 2015. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država proglasio  presudom u slučaju Obergefell v. Hodges zabrane istospolnih brakova neustavnim, čime je gay parovima omogućio pravo na legalno sklapanje braka na teritoriji svih 50 saveznih država SAD-a, kao i da je Evropski sud za ljudska prava u presudi od 24. juna 2010. godine presudio da homoseksualna partnerstva zaista spadaju u kategoriju “porodičnog“ života. Navedene informacije su gospodinu Zahiragiću kao studentu prava trebale biti poznate, no očigledno nisu.

 

Untitled-1-874x492

 

Zahiragića također podsjećamo da je ovim istupima prekšio i Statut SPUS-a, po Članu I, stav 4 u kojem se kaže kako je SPUS organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih građana, te svačija prava i slobode nezavisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovini, rođenju, obrazovanju, društvenom položaju ili drugim osobinama. Predsjednik SPUS-a potpuno je pravu kada tvrdi da on ima legitimno ljudsko pravo na svoj stav i slobodu govora, no također bi trebao imati na umu da riječ osobe koja obnaša javnu funkciju poput njega ima posebnu težinu, naročito ako se izneseni stavovi u potpunosti kose sa osnovnim principima i vrijednostima institucije na čijem je čelu, i pritom su ispoljeni u obliku otvorene mržnje i netrpeljivosti.

Nažalost, ne vjerujemo da će navedene činjenice u SPUS-u imati pretjeranog odjeka s obzirom da je ova organizacija od ranije poznata, a što je dokumentovano i pokazno, po kršenju statuta od strane rukovodstava organizacije, spornim finansijskim transakcijama radi ulaska u sumnjive aranžmane, otvorenom koketiranju sa radikalnim desnim organizacijama te još brojnim sumnjivim radnjama.

Stoga, ukoliko gospodin Zahiragić i dalje ostane na čelu ove organizacije, pozivamo Univerzitet u Sarajevu, ostale studentske organizacije, kao i općenito studentsku populaciju da se jasno i nedvosmisleno ograde od SPUS-a, kao organizacije nedostojne da predstavlja Univerzitet u Sarajevu i njegove studente.

Također, pozivamo Asocijaciju mladih KO Sarajevo kao i Kantonalni odbor SDA Sarajevo da se javno odrede po pitanju stavova koje je o LGBT populaciji iznio njihov član i kažu da li kao stranka stoje iza njih.

U suprotnom smatramo da bh. javnost šutnju može shvatiti jedino kao znak odobravanja.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *