Vaclav Havel: Ljetne meditacije

Kao i kod svega ostalog, moram započeti od sebe. To znači: u svim okolnostima nastojim biti pristojan, pravedan, tolerantan i uviđavan i istodobno se nastojim odupirati korupciji i prevari.

*

Možda se možemo svi složiti da želimo društvo koje se temelji na vladavini prava i koje je demokratsko (odnosno s pluralističkim političkim sistemom), miroljubivo i s uspješnom tržišnom privredom.

*

Pravo je nesumnjivo instrument pravednosti, ali bilo bi pravo posve beznačajan instrument ako ga nitko ne bi odgovorno primjenjivao. Iz vlastita iskustva znam da svi odveć dobro znamo što se može dogoditi s pristojnim pravom u rukama beskrupuloznog suca i kako olako beskrupulozni ljudi mogu zloupotrijebiti demokratske institucije za uvođenje diktature i straha.

*

U svim post-totalitarističkim i post-komunističkim državama demokracija je krhka, nestabilna i neiskusna.

*

Udruženje građana u najvećoj mogućoj raznolikosti organizacija, pokreta, društava i saveza jest bitni uvjet svakog visoko strukturiranog civiliziranog društva.

*

Moj apsolutni izbor je većinski izborni sistem. Dopuštam mogućnost kombiniranog sistema kao što ga imaju Nijemci.

*

”Kapitalizam” je ideološka kategorija koju su popularizirali i vulgarizirali marksisti i ne znam zašto bi je od njih trebao prihvatiti.

*

Premda je moje srce lijevo od centra, oduvijek znam da je jedini ekonomski sistem koji djeluje upravo tržišna privreda u kojoj sve nekomu pripada, što znači da je netko za sve odgovoran.

*

Komunistička ekonomija se rodila u arogantnoj, utopijskoj racionalnosti koja sebe uzdiže iznad svega. Kad se ostvarivala u praksi, ta utopijska racionalnost počela je ukidati sve što joj nije odgovaralo, sve što je prekoračivalo njezine planove ili ih ometalo. Cenzura, strah i koncentracijski logori posljedice su iste povijesne pojave koja je izazvala propast centralizirane privrede koju smo naslijedili od komunizma.

*

Zacijelo nisam sklon ”mekšanju” ili usporavanju reformi. Upravo suprotno, započinje me brinuti njihovo sporo izvođenje.

*

Sistemi postoje da bi služili ljudima, a ne obratno. To je ono što ideologije zaboravljaju. To je sudbonosna greška. Komunizam nam je nadasve jasno pokazao kamo vodi takav zaborav.

*

Što manje države ima u svakodnevnim privrednim stvarima, tim bolje.

*

Od naše se privrede teško može očekivati da ozdravi bez intenzivnih stranih ulaganja i pritoka kapitala.

*

Sloboda pojedinca, jednakost, univerzalnost ljudskih prava (uključujući pravo na privatno vlasništvo), vladavina prava, demokratski politički sistem, lokalna samouprava, odvajanje zakonodavne i sudske grane vlasti, oživljavanje civilnog društva – sve to izvire iz ideje o ljudskim pravima i sve je to ispunjenje te ideje.

*

Kada se više ne budemo bojali sami sebe, kada se oslobodimo straha od vlastite duhovne inferiornosti, možemo naći svoje mjesto u Europi. Njega nećemo doseći budemo li neprestano govorili da smo Česi ili Slovaci i da želimo biti respektirani, nego kada na sebe upozorimo sadržajem svoga bića.

*

Izgraditi  moramo državu zasnovanu na intelektualnim i duhovnim vrijednostima.

 

Vaclav Havel, Summer Meditations, New York: Knopf, 1992.

Priredio i preveo Mario Kopić

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *