Liberalni Forum na Open Festu o regionalnoj saradnji, Misesu, uređenju BiH i filozofiji

Prije nekoliko dana završen je drugi Open Fest u Sarajevu na kojem je Liberalni Forum bio učesnik ili organizator četiri događaja. Sam Fest trajao je od 27. do 31.10.2017.

Slobodan Franeta iz Lucha instituta (Crna Gora), Ivan Bertović iz ESFL (Hrvatska) i Darjan Minov, izvršni direktor Liberalnog Foruma učestvovali su na panelu “Sloboda na Balkanu” organiziranog u sklopu Open Festa koji se u Sarajevu održava od 27. do 31.10.2017. godine. Učesnici panela naglasili su važnost komuniciranja poruka slobode te regionalne povezanosti i saradnje među organizacijama čiji su ciljevi promoviranje liberalnih i libertarijanskih ideja. “Pritiscima na neformalne krugove moći kroz rad sa javnosti, studentima i medijima te bez antagoniziranja protivnika nego razvijanjem kvalitetnih metodologija i argumentacija možemo uraditi mnogo. Naši neprijatelji nisu javni sektor, ljevica, desnica, radikalizam per se nego njihove ideje, metodi i uticaji. Siguran sam da tu postoji veliki broj pojedinaca sa kojima se može kvalitetno raditi. Regionalno umrežavanje nam je važno, ono jača naše razumijevanje ideja i teorija ali i oslobađa našu kreativnost kroz koju utičemo na javni diskurs. Ovakvi događaji su važni jer donose ideje pred javnost kojima ona ne bi bila izložena na drugačiji način”, izjavio je tom prilikom izvršni direktor LF, Darjan Minov.

Panel "Liberty on Balkans"

Treći dan Open Festa, promoviran je projekt prijevoda knjige “Liberalizam” na južnoslovenske jezike. „Liberalizam“ je čuveno djelo velikog ekonomiste i liberalnog mislioca Ludwiga von Misesa napisano u odbranu slobodnog društva, te jedno od posljednih djela stare liberalne škole iz kojeg možemo mnogo toga naučiti o liberalnoj ideologiji. Ova knjiga već 90 godina smatra se jednim od najvažnijih liberalnih testamenata za slobodarske pokrete širem svijeta. Ipak, o intelektualnoj klimi koja vlada u zemljama bivše Jugoslavije slikovito svjedoči činjenica da ni gotovo 3 decenije nakon sloma komunizma ova knjiga još uvijek nije prevedena ni na jedan od južnoslavenskih jezika.Upravo iz ovih razloga, nevladina organizacija Liberalni forum iz Bosne i Hercegovine i portal liberal.hr iz Hrvatske organizirali su crowdfunding kampanju za prevod ovog izvanrednog djela na južnoslovenske jezike. Nakon uspješno provedene kampanje slijedi prevod a potom i izdavanje samog djela. O knjizi su govorili Darjan Minov, Danijal Hadžović, Admir Čavalić i Omer Bakalović.

Promocija projekta "Liberalizam"

Debata Liberalnog Foruma, “Bosna i Hercegovina: građanska ili tronacionalna država” održana je 30.10. u hotelu “Europe”. Cilj debate je da kroz sučeljavanje argumenata analizira različite modele građanskog i federalističkog uređenja Bosne i Hercegovine te da ponude svoje viđenje najboljeg modela za našu zemlju. Učesnici debate bili su dr.sc. Dženeta Omerdić, vanredna profesorica Pravnog Fakulteta u Tuzli i Milan Sitarski, stručni saradnik Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara. Moderator debate bio je Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma. Snimak debate možete pogledati u nastavku članka.

Posljednjeg dana Festa, studentima univerziteta u Bosni i Hercegovini predavanje o razlikama između libertarijanizma i objektivizma održao je Darjan Minov. Predavanje je bilo organizirano u okviru škole savremene filozofije koju je organizirao Balkanski objektivistički centar, a održano je na Burch univerzitetu.

Debata "BiH: građanska ili tronacionalna država"

Najznačajniji rezultat Open Festa za našu organizaciju bio je učvršćivanje partnerstva sa našim prijateljskim organizacijama, Udruženjem “Multi”, Europskim studentima za slobodu, Balkanskim objektivističkim centrom i Lucha Insititutom. Značajni regionalni kontakti ostvareni su sa međunarodnim i domaćim stručnjacima te je veliki broj mladih upoznat sa aktivnostima i planovima Liberalnog Foruma. Tim Foruma zadovoljan je učešćem na ovogodišnjem Open Festu te se raduje susretima i naredne godine.

Libertarijanizam vs. Objektivizam

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *