Što čuveni ekonomist Arthur Laffer preporučuje BiH vol. 2

“Ako oporezujete ljude koji rade, a plaćate one koji ne rade, nemojte se iznenaditi kad vidite da veliki broj ljudi ne radi”, rekao je čuveni američki ekonomist Arthur Laffer u razgovoru za televiziju Al Jazeera Balkans.

Laffer je bio savjetnik mnogim vladama u svijetu, a poznat je po izumu Lafferove krivulje koja preporučuje “gornju točku do koje vlada može ići s oporezivanjem gospodarstva”. Laffer je u intervjuu dao zanimljive savjete političarima u BiH, ali i cijelom svijetu.

“Svaki porez je loš. Nezaposlenost, spori rast i niska primanja su rezultati miješanja vlade u privatni sektor…Snizite sve poreze. Ostavite ljude da se brinu o sebi i vidjet ćete da to odlično rade. Vi znate daleko bolje nego Vlada što je dobro za vas.”

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *