Treba li Republici Srspkoj BiH u NATO savezu? (snimak debate)

U ovkiru projekta “Jačanje slobode dijalogom”, u nedjelju, 19.11.2017., Liberalni forum je u Banjoj Luci održao javnu debatu na temu: “Treba li Republici Srpskoj Bosna i Hercegovina u NATO savezu”. Učesnici debate bili su Milko Grmuša, direktor političke akademije PDP-a i Velizar Antić, politolog.

Nedavnim prijemom Crne Gore u NATO, BiH, Srbija i Makedonija ostale su jedini države u regionu izvan ove vojne alijanse. Iako je BiH još 2006. potpisala Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir, a 2009. i formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), pitanje ulaska BiH u NATO ostaje kontroverzno. Dok hrvatski i bošnjački političari i javnost gotovo jednoglasno zagovaraju ulazak u NATO savez, u Republici Srpskoj ideja o ulasku u NATO ima daleko manji broj pristalica. Uzimajući u obzir iskustvo NATO intervencija na teritoriji RS-a i Republike Srbije krajem prošlog stoljeća te s druge strane simpatije i privrženost prema Rusiji, mnogi smatraju da Republici Srpskoj u vrijednosnom i civilizacijskom pogledu nije mjesto u jednom takvom savezu. Većina pak vjeruje da pitanje ulaska BiH u NATO mora biti usko povezano s pitanjem ulaska Srbije u ovu vojnu alijansu, te da Bosna i Hercegovina može pristupiti NATO savez jedino u slučaju ulaska i Srbije. S druge strane pristalice ulaska BiH u NATO smatraju da njeno članstvo našoj državi donosi dugoročni mir i stabilnost, zaštitu granica, povećanje ugleda zemlje, ali i definitivni ulazak u zapadni civilizacijski, politički i ekonomski krug, zbog čega članstvo u ovoj vojnoj alijansi ne smije biti dovedeno u pitanje.

S ovom debatom Liberalni forum želi analizirati i razmotriti prednosti i mane, te različite aspekte pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez, s posebnim naglaskom na odnos Republike Srpske prema ovom pitanju.

Učesnici u debate su bili:
Milko Grmuša, direktor političke akademije PDP-a
Velizar Antić, politikolog

Moderator debate je Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *