U Bosni i Hercegovini među narodima i ljudima nema stvarnog sukoba

Piše: Danijal Hadžović

U Bosni i Hercegovini među narodima i ljudima nema sukoba. Ma koliko ovo na prvu nevjerovatno zvuči, zaista je tako.

Ima tu dakako porodičnih istina i historija, unutarnjih netrpeljivosti, rezervisanosti prema drugim kolektivitetima, no sukobljavanja nema. Desi se možda jednom u godini dana da neki pijani klinac pošvrlja džamiju ili crkvu ili da u nekim zaseocima povratnik bude napadnut. No većinu ostatka vremena ljudi se slobodno kreću, trguju i sarađuju.

Nema zločina, nema osvećivanja, nema uzimanja pravde u svoje ruke, od 1996. do danas.

Nema ni razbijanja ćiriličnih ploča i sličnih stvari. Samo po sebi je to pomalo fascinantno, uzimajući u obzir kakav krvav rat se u ovoj zemlji vodio. U Belfastu primjerice, i 100 godina nakon sukoba ne postoji čak ni ta elementarna saradnja, i kao katoliku vam nije nimalo poželjno prelaziti u protestantski dio grada i obratno, da ne spominjem IRA-u i ostale primjere “rješavanja” njihovih neriješenih pitanja.

No sukob u BiH koji postoji i koji buja jeste onaj politički. Stranke stoje na pozicijama najmanje tri nepomirljive paradigme o poželjnom političko-pravnom položaju i uređenju Bosne i Hercegovine, koje Daytonsko uređenje u samom svom temelju dodatno podstiče i rasplamsava, što u konačnici dovodi do toga da čitava politička arena liči na jedan nefunkcionalni svinjac kojim dominiraju stalni sukobi, stalne netrpeljivosti, stalno incidentalna atmosfera i nemogućnost bilo kakvog konsezusa oko bilo čega.

Naravno, s obzirom da ti politički sukobi potpuno okupiraju javni i medijski prostor u BiH, oni u ljudima nužno bude strepnje za vlastitu kolektivnu sudbinu, animozitete prema drugim narodima zbog njihovih političkih izbora i doprinose jednoj nezdravoj političkoj atmosferi u društvu. Dakle, društveni sukobi u BiH odvijaju se po principu odozdo prema gole, nacionalistički naboj i netrpeljivost se prenosi od političara, medija i intelektualaca prema građanima, a ne obratno, odozdo prema gore. Dole na bazi, stvari sasvim uredno i normalno funkcionišu.

Politički problemi se neće riješiti još jako dugo, s obzirom da na sceni imamo nepomirljive političke koncepcije, no za nešto zdraviju sliku društva bilo bi korisno i ove priče i primjere s baze, život običnih ljudi, gurati više na površinu.

O autoru
Danijal Hadžović Publicist, novinar, politolog i osnivač Liberalnog foruma. Zagovara i promoviše izgradnju Bosne i Hercegovine na vrijednostima "života, slobode i težnje za srećom".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *