Slobodarska misao Lake: “Iz socijalizma je ostalo da država treba nešto da ti da. Pa odakle će ti dati, ako niko ne zaradi!”

Elvira Lakovića Laku znamo kao osebujnog i ekscentričnog muzičara koji, isti za volju, vrlo rijetko snima pjesme, no kada to čini one u pravilo postaju hit, a 2008. je bio i predstavnik BiH na Eurosongu. Osim što je jedinstven muzičar, Laka se, također, naravno, na svoj osebujan način, ne libi komentarisati različite društvene teme i fenomene, a da funkcionisanje društva i društvenih odnosa shvata daleko dublje i racionalnije od mnogih utjecajnih i poštovanih intelektualaca u ovom društvu, pokazuje i intervju koji donosimo u nastavku. Na pitanje “ko je levat”, Laka daje krajnje zanimljiv i analitičan odgovor.

“Levat si ako čekaš da ti se sve prinese. Možda je to moglo tako u socijalizmu, u kapitalizmu se moraš sam izboriti. Ja mislim da je levat onaj koji sjedi u kući ili u kafani i buni se protiv svega, a to vrijeme može da iskoristi da možda snimi neku pjesmu, ili da nešto uradi ili da negdje nešto zaradi. Levati su neradnici, ja mislim”. 

Laka također hirurški precizno objašnjava i koji su društveni slojevi najveći “levati” u društvu:

“Ovi koji čekaju da im država nešto uradi. Možda je to ostalo od socijalizma, svijest da ti država ništa ne daje. Pa odakle će ti dati država, mora neko zaraditi te pare da ti da”.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *