Završetak saradnje sa portalom Liberal.hr

U proteklih nekoliko mjeseci, Liberalni Forum je intenzivno radio na historijskom poduhvatu prevođenja i objavljivanja knjige Liberalizam, autora Ludwiga von Misesa. U taj projekt ušli smo iz najboljih namjera sa kolegom Mariom Nakićem sa portala Liberal.hr u nadi da ćemo zajedničkim snagama djelo ovog važnog liberalnog intelektualca i teoretičara prevesti i objaviti na južnoslovenskim jezicima, devedeset godina nakon originalnog objavljivanja, te na taj način dati doprinos rastu literature o liberalizmu na našim jezicima.

Realizovana je prilično uspješna crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo te je prikupljeno blizu 80% sredstava od velikog broja donatora i prijatelja liberalne misli. U toku pripreme kampanje, tim Liberalnog Foruma je pripremio vizualni i tekstualni materijal, vodio kampanju i redovito komunicirao sa donatorima i odgovarao na sva pitanja koja su isti imali. Također, uložili smo vlastita sredstva kako bi se zatvorila kompletna finansijska konstrukcija i projekt bio uspješno izveden.

Nakon završetka kampanje ušli smo u proces prevođenja i pripreme same knjige za štampu. Ta priprema podrazumijeva, osim prevoda, lektorisanje i obradu teksta, grafičku pripremu i prijelom, pregovore sa štamparijama o najboljoj ponudi, pripremu i katalogizaciju same publikacije i njeno štampanje te izdavanje. Naravno, nakon toga slijedila bi promocija i puštanje djela na tržište, prodaja i distribucija. U sve su bili uključeni i donatori kao i publika koji su zajedno odlučivali o naslovnici, dobivali redovite informacije o tome u kojoj se fazi projekt nalazi. Trenutno smo u završnici pregovora sa štamparskim i izdavačkim kućama oko prava na izdavanje i usluga štampe.

Ovaj proces podrazumijeva dugotrajne pregovore i ulaganje slobodnog vremena i nije jedina stvar kojom se Liberalni Forum bavi te su uloženi istinski napori da se pripremama posveti najveća moguća pažnja i da adekvatni značaj kakav Ludwig von Mises i njegovo djelo zaslužuju. Međutim, u toku tog procesa bili smo izloženi neciviliziranoj komunikaciji i uvredama od strane kolege Nakića koji nije shvatao dugotrajnost i važnost postupka, kao i tehničke probleme koji su nastali a vezani su za sam primitak sredstava koja su prikupljena, ali se još uvijek ne nalaze na našem računu. Razlog tome su politike servisa za uplatu prema Bosni i Hercegovini i dugotrajnost prenosa sredstava iz razloga provjera svih računa radi potencijalne opasnosti od prevara i zloupotreba podataka. Srećom, taj je proces uspješno okočan te se očekuje primitak sredstava u narednih nekoliko sedmica.

Međutim, izloženost pritiscima i insinuacijama za otuđenje sredstava i općenito loša saradnja kolege Nakića nas je natjerala na odluku da tu saradnju privedemo kraju. Liberalni Forum, kao nosilac i glavni organizator i vlasnik projekta će raskinuti usmene dogovore sa kolegama sa portala Liberal.hr i projekt privesti kraju. U toku narednih sedmica, zajedno sa donatorima odlučit ćemo da li će se projekt nastaviti ili će biti okončan u popunosti, a sredstva vraćena donatorima.

Iskreno žalimo zbog toga što se naša saradnja na ovaj način završava i što jedan historijski projekt ne može doživjeti svoju potpunu realizaciju kako je i planirano zbog narušenih odnosa i međusobnog povjerenja, ali u uslovima u koje smo dovedeni ne možemo djelovati efikasno i efektivno. Liberalni Forum je organizacija sa ozbiljnim planovima i projektima i dokazanim djelovanjem koja nikada nije imala niti jedan problem sa partnerima i saradnicima koji variraju od lokalnih do regionalno i međunarodno priznatih organizacija i pojedinaca. Želimo da se takvi odnosi nastave te ne želimo dovesti do bilo kakvih neprijatnih i neugodnih situacija, posebno ne onih za koje nismo odgvorni.

Vjerujemo da će portal Liberal.hr nastaviti uspješno raditi na promociji liberalne misli i bez našeg partnerstva te kolegi Nakiću želimo svu sreću u daljem radu i naporima.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.