NEKAD SU BILI ZAOSTALA SOCIJALISTIČKA DRŽAVA, A DANAS: Slovačka – zemlja s najviše proizvedenih automobila po glavi stanovnika

Nekad siromašna Slovačka, koja je prije 25 godina stekla neovisnost u mirnom razvodu s Češkom, danas je ekonomski vrlo uspješna zemlja.

Bili su u lošijoj početnoj poziciji u odnosu na Češku, jer im se ekonomija bazirala na teškoj industriji, za koju je prije pada komunizma glavno tržište bio SSSR, dok na zapadu njihovi proizvodi nisu imali šanse.

Dobrim uvjetima privukli velike kompanije

Usprkos lošoj početnoj poziciji, i početnog zaostajanja, 1998. pokrenuli su reforme koje su ih usmjerile ka tržišnoj ekonomiji što je dovelo do iskorištavanja potencijala koje su imali – kvalificiranu i tada jeftinu radnu snagu, te dobar geografski položaj u središtu Europe.

To su iskoristili za privlačenje stranih investitora, poglavito autoindustrije. Danas su tamo pogoni brojnih multinacionalnih kompanija poput KIA-e, Hyundaija, PSA, Volkswagena, Mercedesa-Benza, US Steela, Lenova itd…

Sve te kompanije privukli su konkurentnom poreznom politikom. Prije desetljeće i pol imali su porez na dobit od 19 posto, što je tada bilo najmanje u okruženju, te razrađen sustav poticaja za ulaganje u industriju. Tako su velike strane kompanije mogle računati i na direktnu financijsku pomoć, što se kasnije višestruko vratilo kroz zapošljavanje i poreze.

 

U Slovačkoj danas dominira autoindustrija, koja čini oko 45 posto ukupne industrijske proizvodnje i 35 posto industrijskog izvoza. Vrijednost industrijskog izvoza automobilske industrije u Slovačkoj iznosi oko 17 milijardi eura. Proizvođači automobila, direktno ili kroz povezane dobavljače zapošljavaju 250 tisuća ljudi.

U odnosu na broj stanovnika, Slovačka je najveći proizvođač automobila

 

Broj proizvedenih automobila dramatično raste pa su 2015. godine premašili brojku od milijun automobila godišnje, dok je, za usporedbu, 2005. godine proizvedeno tek nešto više od 218 tisuća. Slovačka je sa 190 proizvedenih automobila na tisuću stanovnika, vodeća u svijetu.

O ogromnom napretku koji je ta zemlja postigla od pada komunizma svjedoči i podatak da je Bratislava, glavni grad Slovačke, među 10 najbogatijih regija Europske unije. BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći veći je za 84 posto od prosjeka Europske unije i nalazi se iznad Stockholma, Salzburga ili Beča.

Bratislava među najbogatijim regijama EU
alt
alt
Veliki poticaj razvoju Slovačke ekonomije bio je ulazak u Europsku uniju, čime se za njihove proizvode otvorilo ogromno tržište od 500 milijuna ljudi, a kako bi se što više integrirali, 2009. godine uvode i euro.

O snazi slovačke ekonomije svjedoči i konstantan rast BDP-a koji je u gotovo dva desetljeća bio prekinut jedino 2009. godine nakon eskalacije globalne financijske krize, kada su imali pad od 5,3 posto, no već sljedeće godine došlo je do snažnog oporavka koji traje i do danas. Ove godine očekuju rast od 4 posto, rekord su imali u četvrtom kvartalu 2007. kada su rasli po stopi od preko 14 posto, što je tada bilo najveći rast među zemljama OECD-a.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *