Jačanje slobode dijalogom

“Jačanje slobode dijalogom” projekat je Liberalnog foruma kojim kroz javne debate nastojimo društvu ponuditi odgovore na mnoga važna politička, društvena i ekonomska pitanja. Liberalni forum potiče kulturu dijaloga i argumentovane rasprave o nekim od ključnih tema i izazova s kojima se suočava bh. društvo. Projekt se realizira u saradnji s Atlas fondacijom iz SAD-a.

 

NOVI IZBORNI ZAKON: RJEŠENJE ILI BLOKADA

 

U srijedu, 7.2.2018. godine Liberalni forum je održao javnu raspravu na temu “Novi izborni zakon: rješenje ili blokada BiH?”, u kojoj su učestvovali Emir Suljagić, predsjednik Političkog savjeta građanskog saveza, politički analitičar i publicist, Senad Šepić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Nezavisnog bloka i Tvrtko Milović, novinar i politički analitičar. Debatu je moderirao predsjednik Liberalnog foruma Danijal Hadžović.

Raspravi su, uz mnogobrojne goste, prisustvovali i Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, zastupnica u Parlamentu BiH Maja Gasal-Vražalica, Nj.E. Ivan del Vecchio, ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini, predstavnici Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Austrijske ambasade u BiH, Holandske ambasade u Bosni i Hercegovini, predstavnici Koalicije “Pod lupom”, te gospodin Dervo Sejdic.

 

 

Treba li RS BIH U NATO SAVEZU?

 

U ovkiru projekta “Jačanje slobode dijalogom”, u nedjelju, 19.11.2017., Liberalni forum je u Banjoj Luci održao javnu debatu na temu: “Treba li Republici Srpskoj Bosna i Hercegovina u NATO savezu”. Učesnici debate bili su Milko Grmuša, direktor političke akademije PDP-a i Velizar Antić, politolog.

Nedavnim prijemom Crne Gore u NATO, BiH, Srbija i Makedonija ostale su jedini države u regionu izvan ove vojne alijanse. Iako je BiH još 2006. potpisala Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir, a 2009. i formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), pitanje ulaska BiH u NATO ostaje kontroverzno. Dok hrvatski i bošnjački političari i javnost gotovo jednoglasno zagovaraju ulazak u NATO savez, u Republici Srpskoj ideja o ulasku u NATO ima daleko manji broj pristalica. Uzimajući u obzir iskustvo NATO intervencija na teritoriji RS-a i Republike Srbije krajem prošlog stoljeća te s druge strane simpatije i privrženost prema Rusiji, mnogi smatraju da Republici Srpskoj u vrijednosnom i civilizacijskom pogledu nije mjesto u jednom takvom savezu. Većina pak vjeruje da pitanje ulaska BiH u NATO mora biti usko povezano s pitanjem ulaska Srbije u ovu vojnu alijansu, te da Bosna i Hercegovina može pristupiti NATO savez jedino u slučaju ulaska i Srbije. S druge strane pristalice ulaska BiH u NATO smatraju da njeno članstvo našoj državi donosi dugoročni mir i stabilnost, zaštitu granica, povećanje ugleda zemlje, ali i definitivni ulazak u zapadni civilizacijski, politički i ekonomski krug, zbog čega članstvo u ovoj vojnoj alijansi ne smije biti dovedeno u pitanje.S ovom debatom Liberalni forum želio je analizirati i razmotriti prednosti i mane, te različite aspekte pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez, s posebnim naglaskom na odnos Republike Srpske prema ovom pitanju.

Učesnici u debate su bili:
Milko Grmuša, direktor političke akademije PDP-a
Velizar Antić, politikolog

Moderator debate je Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma

 

BOSNA I HERCEGOVINA: GRAĐANSKA ILI TRONACIONALNA DRŽAVA

 

U svjetlu najnovijih separatističkih težnji u Europi, najave promjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te najavama novih referenduma u Bosni i Hercegovini, Liberalni forum u ponedjeljak, 30.10.2017. godine organizirao je debatu na temu “Bosna i Hercegovina: građanska ili tronacionalna država”, koja se održala u Hotelu Europe u Sarajevu.

U debati smo nastojali da kroz sučeljavanje argumenata analiziramo različite teoretske i praktične modele građanskog, konsocijacijskog i federalističkog uređenja te ponudimo mogući optimalan model za BiH. Učesnici debate bili su dr.sc. Dženeta Omerdić, vanredna profesorica Pravnog Fakulteta u Tuzli i Milan Sitarski, stručni saradnik Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara. Moderator debate bio je Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma.

LIBERALIZAM ILI SOCIJALDEMOKRATIJA

U prepunoj dvorani hotela Tehnograd u srijedu, 27. 09. 2017. godine o liberalizmu i socijaldemokratiji, njihovim perspektivama, izazovima, ali i značaju govorili prof. dr. Dženeta Omerdić, koordinatorica projekta iz oblasti europskih integracija, prof. dr. Damir Arsenijević jedan od suosnivača međunarodne platforme Studije Jugoslavije, Admir Čavalić, MA ekonomije i direktor udruženja „Multi“ i Danijal Hadžović, novinar, politolog i predsjednik Liberalnog foruma. Liberalni forum uz podršku američke Atlas mreže organizator je ove javne debate o temi “Liberalizam i socijaldemokratija – u kojoj ideji je spas za BiH?”. U Tuzli se razgovaralo o dvije važne političke i ekonomske ideje koje su centralne za razvoj modernih demokratskih država.

˝Ovaj projekt provodimo sa ciljem testiranja ideje koje zastupamo, a to je da naša zemlja prije svega treba provesti liberalne reforme koje su zapadne zemlje približile blagostanju  i uspjehu. To podrazumijeva liberalizaciju tržišta, radikalni razlaz sa politikama održavanja gubitaških javnih preduzeća poreznim novcem, vladavinu prava, jačanje privatnog sektora, smanjenje poreza i jačanje privatne inicijative, te promociju kulture individualizma. Ideje koje zagovaramo približavamo na ovaj način javnosti ali ih i sukobljavamo sa suprotnim konceptima kako bi prisutni imali što bolji uvid u obje strane priče i mogli kvalitetno da donesu vlastite zaključke. Na ovaj način u društvu pokušavamo u širem smislu pokrenuti raspravu o idejama i različitim idejnim konceptima na kojima treba graditi BiH, jer smatramo da takva vrsta dijaloga u zemlji hronično nedostaje˝,  istakao je Danijal Hadžović iz Liberalnog foruma.

˝Liberalizam i socijaldemokratija, bez obzira na namjere pojedinaca koji ih promoviraju, ima apsolutno različitu viziju idealnog društva, posljedično političkih i ekonomskih ciljeva odnosno ishoda primjene datih ideologija. Za razliku od socijaldemokratije koja državu vidi kao dobronamjernu majku, liberalizam je smatra maćehom koja porezima i intervencijom terorizira većinu zarad privilegovane manjine. U skladu sa navedenim, te činjenicom da u BiH na djelu imamo društvo privilegija, zaista bi bilo iluzorno promovirati bilo šta drugo osim liberalizma. Konkretno, rješenje ovdašnjih problema nije u dodatnom bogaćenju države i političkih elita koje je vode, već prosperitetu poduzetnika i običnih građana˝, izjavio je Admir Čavalić, jedan od učesnika debate.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *