Kasparov poručio pristalicama Sandersa: “Socijalizam lijepo zvuči na Facebooku, ostavite ga tamo!”

Socijalizam je ponovo popularan. Posebno u Americi, sve više pristalica, posebno među mladim, dobija Bernie Sanders, ekstremno lijevo usmjereni političar koji želi na mjesto predsjednika i obećava drakonske poreze za bogate, povećanje javne potrošnje i mnoštvo “besplatnih” socijalnih i državnih programa. O stvarnom karakteru socijalizma, Bernieju i njegovim pristalicama poruku je poslao Garry Kasparov, nekoć svjetski šahovski prvak, a danas neustrašivi borac protiv Putinove strahovlade u Rusiji i promotor slobodarskih vrijednosti u svijetu.

 

Uživam u ironiji američkih pristalica Bernieja Sandersa koji mene, bivšeg državljanina Sovjetskog saveza, pokušavaju učiti veličini socijalizma i šta on u stvarnosti podrazumijeva! Socijalizam dobro zvuči u parolama i na Facebooku, ali molim vas, ostavite ga tamo. U stvarnosti, on nagriza ne samo ekonomiju nego i ljudski duh, kao i ambicije i dostignuća koje je moderni kapitalizam učinio mogućim i izvukao milijarde ljudi iz siromaštva. Pričati o socijalizmu je veliki luksuz, a taj luksuz je plaćen uspjehom kapitalizma. Nejednakost u bogatstvu veliki je problem, apsolutno. Ali ideja da je rješenje u više države, više regulacija, više duga i manje rizika je opasno apsurdna“.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *