Grčka, prostitucija i tužne posljedice demokratskog socijalizma

Piše: Daniel J. Mitchell

Moji ljevičarski prijatelji povremeno mi kažu da postoji velika razlika između njihove dobroćudne politike demokratskog socijalizma i nesretnih rezultata  marksističkog socijalizma, nacionalnsocijalizma i drugih oblika totalitarizma.

Slažem se. Naposljetku, življenje u evropskoj socijalnoj državi je puno bolje od življenja u paklu poput Kube, Sjeverne Koreje, Zimbabvea ili Venezuele.

Ne samo da uživate u vladavini prava (nema koncentracionih logora u stilu Crvenih kmera!), nego također uživate u velikom blagostanju u usporedbi s ostatkom svijeta.

Ali postoje dvije stvari za razumijevanje tog blagostanja:

Prvo, to je uglavnom naslijeđe snažnog rasta koji se dogodio prije nego što su socijalne države formirane.

Drugo, etatističke politike konačno i neizbježno smanjuju prosperitet nacije.

Grčka zaostaje

Razmotrimo slučaj Grčke. Pisao sam mnogo puta o pogubnom utjecaju visokih poreznih stopa i visoke potrošnje u toj naciji. Ima i najmanje ekonomskih sloboda od svih država u zapadnoj Europi, pa nije iznenađenje što nastavlja da pada.

Ali ponekad primamljiv primjer je najbolji način pomaganja ljudima da shvate štetan utjecaj velike vlade. Iz New York Timesa:

„Bili smo na Filis ulici – sastavljenoj od niza uličica i prljavih dvospratnih kuća – koja je većinu prošlog stoljeća bila dom atenskog bordela. Trgovina je sada očajnija zbog izgubljenog desetljeća Grčke od finansijske krize 2008. koja nijednu profesiju nije ostavila netaknutom. Srušena ekonomija i dolazak desetaka hiljada imigranata gurali su još više žena u prostituciju – čak i kad su cijene pale ispod poda … “Imam cvjećarnicu 18 godina – i sad sam ovdje iz nužde, a ne iz radosti “, kaže Dimitra, sredovječna koja je izgubila radnju u krizi i sada radi kao noćna dama … broj prostitutki u gradu porastao je za 7 posto od 2012., ali cijene su drastično pale, kako za žene koje rade na ulicama, tako i za one u bordelima. “U 2012. trebaloje prosječno 39 eura klijentu da zaposli prostitutku u bordelu, rekao je Lazos, “doke 2017. godine mu treba samo 17 € – smanjenje od 56 posto”.

Najtužniji dio priče je komentar prostitutki:

Mrzim seks”, rekla je Elena. “Volim novac, a ne posao.” Anastasia je radila kao prostitutka otkad je imala 14 godina. Sada su joj 33 i kaže da je posao teži nego ikad. “Ljudi nemaju više novca”, rekla je … Monica, 30-godišnja albanska prostitutka … provodi šest do osam sati dnevno pokušavajući zavesti klijente, ali većina ih ne ostaje. “Nemaju novca”, rekla je. “Nisu imali novaca u posljednjih sedam godina.” … Mnogi grčki muškarci jednostavno su siromašni da plaćaju i dalje.

Bijeda demokratskog socijalizma

Podržavam legalnu prostituciju, dijelom zato što bi alternativa guranja tih nesretnih žena još dalje u sivu ekonomiju bila još gora.

Ali to ne mijenja činjenicu da te žene nemaju dobre živote. I bijeda demokratskog socijalizma u Grčkoj čini njihov život još žalosnijima.

Donja crta je da sada imam tri grozne anegdote iz Grčke kako bih pomogao ilustrirati bijedan utjecaj velike vlade. Pored cijenjenih prostitutki o kojima smo raspravljali danas, ne zaboravimo da Grčka subvencionira pedofile i zahtijeva uzorke stolice za osnivanje online kompanija.

Nepotrebno je reći, nadam se da nikad nećemo ići toliko daleko u pogrešnom smjeru.

Moral priče je da socijalizam (kako god da ga definirati) nikad nije radio u bilo kojem obliku u bilo kojem trenutku u historiji. !


Izvor: FEE

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *