Zajednička izjava građana Sarajeva i BiH poslana s komemoracije lordu Paddyju Ashdownu

Na današnjoj komemoraciji u sarajevskoj Vijećnici pročitana je zajednička izjava koju su uputili građani Sarajeva i BiH povodom smrti lorda Paddyja Ashdowna. Zajedničkoj izjavi, kojoj se pridružuje i Liberalni forum, prenosimo u cjelosti:


“Priznajući ljudsku posvećenost, političku etiku i visoke standarde demorkatskog ponašanja, poštujući ukupni politički rad i napore na implementaciji demokratskih standarda za BiH proizašlih iz evropske prakse Povelje o ljudskim pravima i slobodama, a koje definiraju našu civilizaciju, uvažavajući efekte njegovog naslijeđa, jačanja državotvornosti i trasiranje njenog puta od Dejtona ka Briselu i punopravnom članstvu u euroatlantske integracije, zahvalni za njegovo poštovanje, razumijevanje, očuvanje i razvoj BiH kao civilizacijske prakse i demokratske ideje čija multietičnost predstavljaju prednost, bogatstvo i dobrodošao primjer za ukupna evropska naslijeđa, mi građani Sarajeva i BiH s komemoracije posvećene lordu Paddyju Ashdownu, dokazanom prijatelju slobodne, demokratske i funkcionalne države BiH izjavljujemo:

Državna politika i vrijednosti lorda Paddyja Ashdowna prema i za BiH ostat će temelj naših uvjerenja za njen budući demokratski razvoj, principijelnost i spremnost na konkretnu akciju protiv onih koji narušavaju integritet i suverenitet BiH, bit će naša trajna politička volja u očuvanju BiH. Hrabrost da ostanemo na pravoj strani historije, odlučnost u izricanju istine o koncetracionim logorima za Bošnjake tokom svjedočenja u Hagu, na Domu lordova prezentacija dokaza o planovima za podjelu BiH nekih političkih snaga susjednih država i lokalnih akter, te posljednje upozorenje institucijama za vanjske poslove EU o politici obnove velikodržavnih projekata susjednih zemalja, ostaju svjetionik političke dosljednosti i trajna inspiracija da politika može i treba biti posao za časne i pravične osobe.

Pozivamo ključne aktere internacionalne politike da reafirmišu testament Paddyja Ashdowna na jačanju demokratskih standarda i institucija BiH i afirmaciju građanskog društva i demokratske države na idejama prava, pravednosti i liberalne demokratije. 

Lord Paddy Ashdown služio je na čast narodu Velike Britanije i u korist svih građana BiH tokom velikog djela života posvećenog našoj domovini”.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *