Beskompromisna liberalka postaje nova predsjednica Slovačke

Prije godinu dana deseci hiljada demonstranata ispunili su ulice slovačkih gradova. Šokirani ubistvom Jana Kucika, mladog novinara koji  je istraživao veze između ministara i organiziranog kriminala, i njegove zaručnice, zahtijevali su obračun s korupcijom svoje elite. Protesti su srušili Roberta Fica, premijera, i potaknuli novu generaciju.

Također su uvjerili Zuzanu Caputovu, 45-godišnju liberalnu advokaticu bez političkog iskustva, da se kandidira za predsjednika.

“Odjednom sam shvatila da ne mogu opravdati zašto neko drugi, a ne ja, treba preuzeti odgovornost za promjenu”, kaže ona. 16. marta, nakon disciplinirane i dostojanstvene kampanje, gospođa Caputova osvojila je 41% glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj. Ona je spremna pobijediti u drugom krugu 30. marta. Prije dva mjeseca u istraživanjima je još uvijek bila na jednocifrenom procentu podrške.

Pobjeda bi učinila Caputovu  jedinim istinski liberalnim šefom države ili vlade u srednjoevropskoj “Višegradskoj” skupini. Poljska je slijedila put Mađarske u illiberalizam pod Viktorom Orbanom, dok Češku vodi Andrej Babis, tajkun trumpovskog tipa koji je sklon skandalima. Članstvo Slovačke u eurozoni nužno je ovu zemlju približavalo evropskoj jezgri i njenim vrijednostima, što je čak i gospodin Fico, koji je koketirao s orbanističkim populizmom kad mu je odgovaralo, morao prihvatiti.

Izbori su također osvijetlili tamnije kutke Slovačke. U njima su islamofobični populist i otvoreni neonacista osigurali četvrtinu glasova. Grigorij Meseznikov, politički analitičar u Bratislavi, kaže kako takve “protusustavne” snage jačaju. Iako podrška gospođe Caputove za EU, a potom i za klimatske politike i prava homoseksualaca, njene politike svjetlosne godine udaljava od reakcionarne desnice, ona se nada da će neke od njihovih birača zavesti s porukom o promjenama u Macronesqueu. Na vrhu njenog dnevnog reda kao predsjednice bit će vraćanje povjerenja građana u vladavinu prava.

Doista, njen porast ima mnogo veze s frustracijom birača zbog grubog klijentelizma kojeg njeguje Ficova Smer stranka, koja ostaje u vladi. Opterećen sukobima, Smer će se grčevito boriti uoči parlamentarnih izbora koji se moraju održati sljedeće godine. Dva dana prije predsjedničkih izbora, poduzetnik koji je kultivirao veze sa Smerom optužen je za naredbu za Kuciakovo ubistvo. Koristan podsjetnik zašto Slovaci traže promjene.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *