Kalifornija i Teksas: Dvije suprotstavljene države koje nude različite vizije Amerike!

U Texasu neočekivani neprijatelj dobija mnogo pažnje. U televizijskom oglasu za zamjenika-guvernera koji je emitiran prošle godine, Dan Patrick, pobjednički republikanski kandidat, strogo je pogledao u kameru i upozorio na ozbiljnu opasnost. “Istina je da demokrati žele pretvoriti Teksas u Kaliforniju”, rekao je. – Pa, neću to dopustiti. Što je s tobom? ”Ujedinjen u zabrinutosti je i Greg Abbott, republikanski guverner u Teksasu. On predviđa da prekomjerna regulacija može pretvoriti “san Teksasa u noćnu moru Kalifornije”. “Ne pretvaraj u Kaliforniju moj Teksas” postao je poziv za republikance u državi Lone Star. Možete čak kupiti i naljepnicu za branik s tim sloganom.

Neke su konkurentne borbe između njih neizbježne. Kalifornija, sa 40 miliona stanovnika, i Teksas, s 29 miliona,  države su s najvećim stanovništvom, te više od jedne petine Amerikanaca ih smatraju svojim domom. Oni također imaju najveće ekonomije. Da su nezavisne države, one bi bile peta i deseta najveća ekonomija na svijetu (vidi grafikon), s oko 3 i 1,8 biliona u BDP-u, odvojeno.

Teksas je najveći izvoznik zemlje, a Kalifornija tvrdi da je na drugom mjestu. U posljednjih 20 godina gotovo trećina američkih radnih mjesta stvorena je upravo u ove dvije države. U kombinaciji, oni čine oko četvrtinu američkog BDP-a. Obrazuju gotovo četvrtinu američke djece, tako da njihova ulaganja i pristup obrazovanju javnosti direktno utječu na nacionalnu konkurentnost. Obje države su također u procvatu. Između 2010. i 2018. dva od tri najbrže rastuća područja metroa u Americi bila su u Teksasu:  Dallas i Houston pojedinačno su dobili više od jednog miliona ljudi. Teksas ima snažnu industriju nafte i plina i uspio je diversificirati svoju ekonomiju. Kalifornija uživa u mnogim plodovima tehnološkog buma, rastućem tržištu dionica i nekim od najboljih američkih univerziteta.

Nacija podijeljena

No, ta dva stanja jednako su važna zbog suprotstavljenih vizija i modela države za koji oni stoje. Njihovo suparništvo često je izraz tih razlika. Kalifornija je standardna nositeljica progresivnog eksperimentiranja na državnom nivou, vodeći politiku koja se bavi klimatskim promjenama, pravima homoseksualaca, dekriminalizacijom droga, plaćenim porodiljskim dopustom, uključivom imigracijom i još mnogo toga. Otkako je Donald Trump preuzeo dužnost, Kalifornija je postala država otpora, tužila je saveznu vladu oko 50 puta. To je najveća država u državi, u kojoj je udio registriranih republikanaca na historijski niskom nivou, a demokrati kontroliraju sve tri grane vlasti. Njen model može se sažeti kao visoki porezi, visoke usluge države i visoka regulacija. Kalifornija želi jaku ulogu države i snažno se oslanja na svoje bogate stanovnike da finansiraju mrežu socijalne sigurnosti.

Nasuprot tome, Texas je desetljećima društveno konzervativan. Iako su demokrati ostvarili napredak u zakonodavnoj vlasti 2018., nijedan demokrata nije izabran u izvršnu vlast više od 25 godina. Njegov model je nizak porez, niske usluge države i niska regulacija. “Vladati mudro i što je moguće manje“, tako je Sam Houston, koji je služio kao prvi predsjednik Republike Teksas 1836. godine, opisao državnu svjetonazorsku filozofiju. Ozbiljno po pitanju izbjegavanja prekoračenja državnih ovlasti, zakonodavstvo se sastaje samo svake druge godine. U 2017. Texas je na 49. mjestu od 50 država u potrošnji po osobi, izdvajajući samo oko 3,925 dolara po stanovniku, 52% manje od nacionalnog prosjeka i 68% manje od Kalifornije.

Demografski, obje države već žive budućnost Amerike. Njihove nebijele populacije odavno su postale brojnije od bijele; Kalifornija je postala “većinska manjinska” država 2000. godine, a Teksas 2005. godine. Danas u obje države živi oko 40% Hispanjolaca, što je dvostruko više od nacionalnog udjela. Sa brzorastućim, mladim i etnički raznolikim stanovništvom, cijela Amerika će 2050. godine izgledati kao Teksas i Kalifornija danas.

Obje države imaju ranjivosti. “Ključno pitanje za Kaliforniju je koliko ingerencija država može na sebe preuzeti, a s Teksasom je riječ o tome koliko malo vlada može nastaviti da interveniše”, kaže Ken Miller iz Claremont McKenna Collegea. Njihove se razlike mogu vidjeti na dramatičan i suptilan način. Kako bi finansirala svoje usluge, Kalifornija naplaćuje jedan od najvećih poreza na dohodak u Americi. Nasuprot tome, ustav u Teksasu zabranjuje državni porez na dohodak. Sindikati su moćna sila u kalifornijskoj politici i na radnim mjestima, ali Texas je poznat kao država s pravom na posao, što znači da zaposlenici ne moraju pripadati sindikatu, pa je takva infrastruktura slaba.

Velika država

Kalifornija vjerojatno ima najjače ekološke propise u zemlji, dok Teksas njeguje svoju industriju nafte i plina i smatra da je priroda nešto što treba pokoriti. To stavlja minimalna ograničenja na čuvanje egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca, zbog čega se vjeruje da više tigrova živi u Teksasu u kućnim kavezima nego u divljini u Indiji.

Njihovi lideri utjelovljuju divergentne filozofije dviju država. Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, koji je preuzeo dužnost u januaru, bivši je gradonačelnik San Francisca, najpoznatiji po legalizaciji homoseksualnih brakova 2004. godine s čime je potaknuo nacionalni društveni pokreti. Guverner Teksasa, Greg Abbott, čvrsti je društveni konzervativac koji je ranije bio državni državni tužilac i ponosan je što je 31 puta tužio administraciju Baracka Obame zbog politika koje uključuju zdravstvene i ekološke propise.

Ranije ove godine gospodin Newsom je naredio moratorij na smrtnu kaznu, otprilike u isto vrijeme kada su političari u zakonodavstvu Teksasa raspravljali o tome hoće li uvesti klimatizaciju u zatvorima tokom vrućeg ljeta – skupa udobnost za pojedince koji to ne zaslužuju, u očima nekih. Od 1976. u Teksasu je pogubljeno više zatvorenika nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi i oko pet puta više od drugoplasirane Virginije.

Njihova nezavisna priroda može se djelomično objasniti historijom. Znakovito je da Teksašani slave 1836. kao godinu osnivanja, kada je država postala nezavisna od Meksika nakon oružane pobune, a ne 1845. kada je Teksas službeno postao američka država. U to je vrijeme robovlasništvo Teksasa dobilo ambivalentnu dobrodošlicu u federaciji, koja je bila zabrinuta zbog ravnoteže između država koje su dopuštale ropstvo i onih koje nisu. Kalifornija, koja je također bila dio Meksika prije nego što se pridružila Americi 1850. godine, nikada nije dopustila ropstvo, što je značilo da je toplo prihvaćena. To je iskustvo oblikovalo njeihove političke stavove. Njihova udaljenost od Washington DC-a, potaknula je njihovu sposobnost eksperimentiranja.

Obje su države nekada podupirale drugu političku stranku. Republikanci su osvojili Kaliforniju na gotovo svim predsjedničkim izborima između 1952. i 1988. godine, a Ronald Reagan je tamo bio guverner prije nego što je postao predsjednik. Politika države skrenula je kao odgovor na rastuću populaciju imigranata, koji su bili zabrinuti zbog netolerantne retorike i politike republikanaca. Teksas je bio jako demokratski i dao je Lyndona B. Johnsona, koji je postao predsjednik nakon što je John F. Kennedy ubijen u Dallasu. Naslijeđe g. Johnsona uključuje pokretanje mnogih programa koje  teksaški političari danas preziru, uključujući rat protiv siromaštva i zdravstvenu zaštitu za siromašne i starije koja se finansira iz federalnog budžeta. Njegova predanost socijalnim uslugama i građanskim pravima pomogla je da se njegova država i čitav jug okrenu republikancima.

Amerikanci i imigranti već su desetljećima putovali u obje države kako bi svoju budućnost izgradili nesputani tradicijom. “Teksaški trokut”, formiran od četiri velika grada Austina, Dallasa, Houstona i San Antonia, čini tri četvrtine državnog stanovništva, odgovoran je za tri četvrtine svog rasta stanovništva od 2010. godine i proizvodi 82%. teksaškog BDP-a.

Velika država

Prijetnja da će Teksas postati Kalifornija, kao što se strahuje vodstvo Lone Star države, pretjerana je. Međutim, postavlja se pitanje na koji će se pol Amerike okrenuti – progresivnu ljevicu koju predstavlja Kalifornija ili na desnicu koju predstavlja Texas. “Činjenica da Amerika može sadržavati dvije takve tvrdokorne, suprotne sile kao što su Teksas i Kalifornija svjedočanstvo je naše političke dinamike, ali sve više osjećam da je Amerika prisiljena birati između modela koje te države utjelovljuju”, piše Lawrence Wright u svojoj knjizi “Neka Bog čuva Teksas”. “Pod upravom Trumpa, Teksas je očito pobjednički arhetip.”

To možda neće trajati zauvijek. Texas se već mijenja. “Autsajderi misle da je Austin plavi mjehur, a ostatak Teksasa je prevrtljivac“, kaže Ann Beeson iz Centra za prioritete javnih politika, ljevičarskog think-tanka. “Ljudi imaju ogroman nesporazum o tome koliko su divovski, napredni i raznoliki naši gradovi.”

Niti Kalifornija, koja često stvara političke vjetrove koji se tada šire diljem zemlje, se ne smije odbaciti. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća doživjela je proturječnu reakciju i poticaj protiv imigranata devedesetih godina prošlog stoljeća. Legalizirala je abortus šest godina prije Roe v Wade, historijske odluke Vrhovnog suda, u zakonu koji je potpisao Reagan, tada guverner. “Toliko onog čemu težimo kao zemlja živi u Kaliforniji”, kaže Austin Beutner, bivši biznismen koji je nadzornik Unified School District u Los Angelesu. – Zakoni idu od istoka prema zapadu. Vrijednosti idu od zapada prema istoku. “

Veći dio budućnosti Amerike vozi na uspjehu Kalifornije i Teksasa. Budućnost će otkriti koji će se model države dugoročno pokazati plodonosnijim. “U Sjedinjenim Državama ima 50 laboratorija, a možete pogledati i eksperiment u Kaliforniji i Teksasu“, kaže Ross Perot junior, uspješan teksaški poduzetnik. “To je američki način.”

Izvor: The Economist


Preveo: Danijal Hadžović

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *