UTOPIZAM: JEDNA OD NAJVEĆIH PREPREKA NAPRETKU

Piše: Chelsea Follett (Human Progress)

Koje su najveće prepreke daljnjem napretku i održavanju otvorenog i slobodnog društva?

Jedna od najvećih prepreka, općenito govoreći, je utopizam. Napredak nije zajamčen niti nepovratan. Institucije i vrijednosti koje su pomogle postići napredak koji je čovječanstvo postiglo sve su više na udaru ekstremista s obje strane političkog spektra. Mnogi nacionalistički populisti s desne strane i samoproglašeni socijalisti s lijeve strane odbacuju prosvjetiteljske vrijednosti razuma, nauke i otvorenog diskursa kao i slobodnog poduzetništva.

Realna slika ljudskog stanja trebala bi usporediti nesavršenu sadašnjost s mnogo nesavršenijomom prošlošću, a ne sa zamišljenom utopijom budućnosti, kao i priznati uistinu nevjerojatan napredak koji je čovječanstvo već postiglo. Nažalost, umjesto da sadašnjost vide kao veliko poboljšanje prošlosti, mnogi ljudi su ljuti što se sadašnjost nije prilagodila idealnom svijetu i negiraju ostvareni napredak.

Važno je zapamtiti da su životni uslovi ostali krajnje konstantni tokom 99,9 posto postojanja homo sapiensa: siromaštvo je bilo sveprisutno. Tada se ekonomski rast počeo ubrzavati u Velikoj Britaniji I Holandiji, ostatku zapadne Europe i sjeverne Amerike, a potom i ostatku svijeta. Tržišta su se globalizirala, a industrijska revolucija podigla je produktivnost na nove visine, uzrokujući ubrzani ekonomski rast i na kraju vodeći u širi napredak.

Moderno društvo utemeljeno na vladavini zakona, globalnoj razmjeni i socijalnoj toleranciji izuzetno je nedavna pojava. Može biti i krhkije nego što se čini.

Najveći zločini 20. stoljeća provedeni su u ime utopijskih ideologija komunizma i fašizma. Uvijek postoji opasnost da će se pojaviti novi utopijski demagozi.

Utopija će uvijek biti izvan dosega i svijet nikad neće biti savršeno mjesto. Ali građenjem i učenjem iz prošlih uspjeha, može se težiti da nam svaki dan bude bolji od posljednjeg. Čovječanstvo je iznova i iznova dokazalo da se može suočiti s velikim izazovima i riješiti probleme koji su se nekada činili nepremostivima. Kao što je jednom napisao moj kolega Marian Tupy, “Opasnost leži u okretanju leđa sredstvima pomoću kojih se mogu riješiti problemi – razumu, nauci, otvorenom diskursu, žeđu za znanjem itd. Vrijednosti prosvjetiteljstva ugrožene su od krajnje lijeve i krajnje desne strane. Obje krajnosti vjeruju da je naš svijet propao bez šanse za popravak. Žele ga raznijeti i započeti novi.’ Šta’, pitaju nas, ‘imate izgubiti?’ ‘Mnogo toga’, trebao bi biti naš odgovor”.

 

Chelsea Follett je politička analitičarka u Institutu Cato i izvršni urednik HumanProgress.org.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *