Novi zakon o obrtu u FBiH: Lakše poslovanje i mogućnost direktnog izvoza

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11.09.2019. sa 52 glasa „za“, 19 „protiv“ i 4 „suzdržana“ usvojio je Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za razliku od Zakona koji je do sada bio na snazi i koji je obrtnicima, onima koji su to htjeli postati, kao i zaposleniam u obrtima znantno otežavao rad i poslovanje, novi Zakon uvodi značajnu liberalizaciju i olakšavanje poslovanja u oblastima obrta. Za razliku od prethodnog Zakona po kojem vam je za osnivanje obrta ili rad u njemu bila potrebna striktna stručna diploma za posao koji želite obavljati (primjerice, niste se mogli baviti pravljenjem predmeta od drveta ako niste imali diplomu stolara ili otvoriti gril ako niste imali diplomu kuhara), prema novom zakonu svaki građanin može biti zaposlen u obrtu ili registrovati vlastiti obrt. Jedino ograničenje u tom pogledu predstavlja to će u pojedinim obrtima (samo) šef obrta morati imati posebne kvalifikacije, što će kantoni pojedinačno utvrđivati. Također, obrtnicima se po novom zakonu omogućava da direktno uvoze materijal potreban za rad te izvoze svoje proizovde na strana tržišta (angažovanje posredničkih firmi za to više nije obavezno), što do sada nije bilo moguće. Ovo su dva ključna poboljšanja u odnosu na prethodni zakon, a tu je još i čitav niz manjih, poput mogućnosti da obrtnici istovremeno vrše  usluge i prodaje i servisiranja, itd.

Liberalni forum zadovoljan je rješenjima u usvojenom Zakonu i smatramo da on predstavlja bitan korak u olakšavanju poslovanja obrta, za šta se i naša organizacija aktivno zalagala. Nadamo da će ovo biti samo prvi korak u provođenju prijeko potrebnih reformi liberalizacije bh. ekonomije i olakšavanja poslovanja.

Međutim, da bi Zakon zvanično stupio na snagu neophodno je da ga još potvrdi i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, što iskreno očekujemo da će se i desiti.

Kompletan prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH možete vidjeti ovdje.


O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *