Prošlo je godinu dana: Skup sjećanja na Paddyja Ashdowna

Liberalni forum u saradnji sa Liberalno demokratskom strankom (LDS) 23. 12. 2019. s početkom u 10 sati povodom prve godišnjice smrti organizuje skup sjećanja na Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

U prvom djelu skupa prisutnima će obratiti g. Hasib Salkić, v.d. predsjednik LDS BiH, g. Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma te g. Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a.

Nakon toga gospodin Zlatko Hurtić predstavit će projekat uspostave fondacije Paddy Ashdown, a završnu poruku poslat će predstavnik Mladih liberala BiH.

Lord Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji lider Liberalno-demokratske partije u Ujedinjenom Kraljevstvu, preminuo je 22. 12. 2018. godine u 77. godini.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te je pokrenuo mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

Ashdown je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.

Najstarije dijete

Ashdown je najstariji od sedam djece. Rodio se New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetanom u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u školi Bedford u Engleskoj.

Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi.

Nakon što je napustio mornaricu, radio je na industriji dok nije bio izabran kao član parlamenta iz Yeovila za liberalnu stranku.

Tokom 1970-ih godina je radio kao diplomat u Ženevi.

U Britanskom domu naroda bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, postao je vođom stranke. Vodio je liberalne demokrate na dvama izborima, 1992. i 1997. godine.

Saradnja s Tonyem Blairom

Kao vođa, značajno je promicao saradnju liberalnih demokrata i “Nove” laburističke stranke, a imao je i redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu.

Nakon što su laburisti pobijedili 1997. godine, uspostavilo se je “Jenkinsov odbor” sa liberalnim demokratskim predsjednikom Roy Jenkinsom, radi razmatranja izbornog preustrojstva, što je bio Ashdownovim glavnim zahtjevom.

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine, a naslijedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitezom 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *