Čudo tržišta

Piše: Kerry McDonald (FEE)

Posebno u ovo doba godine postaje vidljiva široka raznolikost pojedinih ljudskih preferencija i interesa. Božićne želje moje djece prikazuju ovu raznolikost: Molly (13) želi tavu kako bi se bavila svojom strašću pečenja krofni, Jack (11) želi sve što je povezano s tehnikom, Abby (9) želi zalihe za crtanje, a Sam (6) želi Lego kockice i plišane životinje. Kako vilenjaci zadovoljavaju te njihove preferencije? To čine preko čuda tržišta.

Osnivač FEE-a, Leonard Read, pisao je o tom čudu u svom klasičnom eseju “Ja, olovka” iz 1958. godine. Pišući mudro iz perspektive olovke, Read objašnjava da je čak i nešto naoko jednostavno kao olovka izuzetno ljudsko stvaranje koje uključuje bezbroj decentraliziranih, spontanih akcija potaknutih i olakšanih od strane slobodnog globalnog tržišta. Filozof iz 18. stoljeća, Adam Smith, opisao je ovaj neplanirani proces društvene saradnje kao “nevidljivu ruku”, koja dovodi do kolektivnog ljudskog napretka i obilja kad svaki pojedinac slijedi svoje interese. Read piše:

Ja, Olovka, iako se činim prilično jednostavnom, zaslužujem vaše čuđenje i strahopoštovanje, a ovu tvrdnju ću pokušati dokazati. U stvari, ako me možete razumjeti – ne, to je previše od bilo koga tražiti – ako možete postati svjesni čudesa koje ja simboliziram, možete pomoći spasiti slobodu koju čovječanstvo tako nesretno gubi. Moram vas naučiti duboku lekciju. I ovoj lekciju vas mogu naučiti bolje nego automobil, avion ili mehanička perilica suđa, jer – pa, naizgled sam tako jednostavna“.

Jednostavna? Ipak, niti jedna osoba na licu ove zemlje ne zna kako da me napravi.

Ne postoji centralni planer, niti mastermind, kako kaže Read, sposoban napraviti jednu jednostavnu olovku. Umjesto toga, tu su drvosječe koji režu cedru s pacifičkog sjeverozapada i bezbrojni drugi poslovi koji prethode poslu drvosječe, uključujući izradu njihovih pila i strojeva, uzgoj konoplje za  užad, pa čak i šaljice kafe za piće u pauzi. Sve ove spontane akcije doprinose proizvodnji jednostavne olovke – i to samo za njeno drvo. Read zatim opisuje dalji proces sklapanja olovke koji uključuje grafit iz Šri Lanke, vosak iz Meksika, rudnike cinka i bakra kako bi se stvorio mali metalni komad koji pričvršćuje gumicu, koja je izrađena od ulja uljane repice iz holandske Istočne Indije.

Read zaključuje:

„Ne postoji nijedna osoba u svim tim milionima, uključujući predsjednika preduzeća koja proizvodnji jedne olovke,  doprinosi s više od malenog, beskonačno malo znanja. Sa stajališta know-how-a, jedina razlika između rudara koji vadi grafit u Cejlonu i drvosječe u Oregonu je u vrsti know-how-a … Njihova motivacija nema veze sa mnom. Možda je ovako nešto tačmo: Svaki od tih miliona ljudi vidi da na taj način može razmijeniti svoje sitno znanje za dobra i usluge koje su mu potrebne ili ih žele. Ja mogu biti ili ne moram biti među tim stavkama“.

Još značajnije od raspršenog i neplaniranog stvaranja jednostavne olovke, kako objašnjava Read, činjenica je da se ona stvara bez prisile jedinstvenim ljudskim činom mirne, dobrovoljne razmjene. Read piše:

Jer, ako je neko svjestan da će se ta znanja, naravno, automatski  organizirati u kreativne i produktivne obrasce kao odgovor na ljudsku potrebu i potražnju – to jest, u nedostatku vladine ili bilo koje druge prisile – tada će  čovjek imati apsolutno neophodan sastojak slobode: vjeru u slobodne ljude. Sloboda je nemoguća bez ove vjere.

Mnoga su čuda koja se slave u ovo doba godine, ali jedno koje ne bismo trebali zaboraviti je čudo tržišta i snaga besplatne, dobrovoljne razmjene za oslobađanje ljudske kreativnosti i inventivnosti. Uzmimo k srcu Readove riječi:

„Dopustite da ta kreativna znanja slobodno struje. Imajte vjere da će slobodni muškarci i žene odgovoriti Nevidljivoj ruci. Ova će se vjera potvrditi. Ja, Olovka, naizgled jednostavna, nudim čudo svoga stvaranja kao svjedočanstvo da je ovo praktična vjera, koliko je praktično i sunce, kiša, cedrovina, plodna zemlja“.

Sretni praznici!

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *