Budućnost obrta u FBiH: Da li novi Zakon skida okove obrtnicima ili ne donosi bitno poboljšanje?

Liberalni forum u saradnji sa Atlas mrežom iz Sjedinjenih Američkih Država 6. februara 2020. organizuje konferenciju pod nazivom “Budućnost obrta u BiH”. Konferenciji će se održati u Hotelu Holiday u Sarajevu. Na konferenciji ćemo skupa sa obrtnicima, stručnjacima i predstavnicima Obrtničke komore BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH razgovarati o perspektivama obrtničkog djelovanja u BiH, poteškoćama sa kojima se obrtnici susreću tokom svog rada i mogućim rješenjima za unapređenje poslovanja obrta u kontekstu novog Zakona o obrta koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. 

Konferencija će biti podijeljena u dva panela. Na prvom panelu pod nazivom “Značaj obrta u razvoju bh. ekonomija” s obrtnicima Lejlom Selimović i Samijom Krasnić razgovarat ćemo o perspektivama obrtničke djelatnosti u FBiH, izazovima s kojima se obrtnici u svom radu svakodnevno susreću, ali i odnosu države prema obrtničkoj djelatnosti.

Na drugom panelu pod nazivom “Novi Zakon o obrtu – skidanje okova obrtnicima ili korak unazad” govorit ćemo o prijedlogu novog Zakona o obrtu u FBiH koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Iako je Zakon već usvojen od većine stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i u proceduri je njegovo usvajanje u Domu naroda FBiH, Obrtnička komora usprotivila se donošenju  novog Zakona tvrdeći da on donosi tek kozmetičke promjene, bez potpunog rasterećenje u poslovanju koje je obrtnicima potrebno. Iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH s druge strane tvrde da novi zakon donosi brojna poboljšanja i lakše poslovanje za obrtnike, prije svega  zbog toga što obrtnicima u odnosu na postojeći zakon omogućava direktan uvoz potrebnih materijala za rad i izvoz svojih proizvoda, kao i mogućnost rada bez nužne formalne kvalifikacije za tu vrstu posla. Na drugom panelu naši sagovornici bit će Izedin Kurtović, savjetnik u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH, Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Igor Stojanović, zastupnik u Domu naroda FBiH.

Pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji i na taj način date svoj doprinos dijalogu izgradnji bolje budućosti za bh. obrtnike. Svoje prisustvo možete potvrditi preko: 
https://www.eventbrite.com/e/buducnost-obrta-u-fbih-tickets-91973269525

Konferencijska sala hotela Holiday Sarajevo: „UNA“

10:00 – 11:30 Značaj obrta u razvoju bh. ekonomije
10:00 – 10: 45 Izlaganje panelista
10:45 – 11:30 Pitanja i komentari iz publike
Učesnici:

1. Lejla Selimović, obrtnik
2. Samija Krasnić, obrtnik
Cilj izlaganja: upoznati učesnike i goste sa praktičnim iskustvima, peprekama i benefitima obrtničkog poslovanja u FBiH
3. Faruk Hadžić – ekonomista i makroekonomski analitičar
Cilj izlaganja: Analiza trenutnog stanja obrtnika u FBiH i novog Zakona o obrtima kroz prizmu ekonomske struke

11:30 – 12:00 Pauza

12:00 – 13:30 Novi zakon o obrtu – skidanje okova obrtnicima ili korak unazad
12:00 – 13:00 Izlaganja i diskusija s panelistima
13:00 – 13:30 Pitanja i komentari iz publike

Učesnici:

1. Izedin Kurtović, savjetnik u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta FBiH
Cilj izlaganja: Upoznati sudionike konferencije sa benefitima predloženog Zakona o obrtima – na koji način će on olakšati obrtnicima u daljnjem poslovanju i ukazati na moguće pozitivne
efekte izmjene ovog zakona

2. Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH
Cilj izlaganja: Analizirati prijedlog Zakona o obrtima, obrazložiti vlastite zamjerke prijedlogu Zakona i prezentirati rješenja koja bi bila prihvatljiva za Obrtničku komoru FBiH

3. Nihad Čolpa – zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH
Cilj izlaganja: Prezentirati i analizirati razloge zbog kojih su zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH glasali za/protiv ovog zakona.

4. Igor stojanović – zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH
Cilj izlaganja: Prezentirati i analizirati razloge zbog kojih su zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH glasali za/protiv ovog zakona.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *