POSLJEDNJE RIJEČI AMERIČKOG PATRIOTE: Ne dajte da sloboda umre danas sa mnom!

Kako je danas rođendan Sjedinjenih Država, Liberalni forum je s vama odlučio podijeliti jednu od naših najdražih priča o Američkoj revoluciji. Nakon američke pobjede na brdu Bunker, britanski ratni brodovi napredovali su prema Charlestonu s namjerom da osvoje lučki grad, izolirajući jug i prekinuvši ključni put za opskrbu pobunjenih kolonija. Ako budu uspješni, Britanci bi zadavili pobunu ustanika prije nego što bi ona i imala priliku procvati u revoluciju.

Jedna utvrda stajala je na putu Britanaca: Mala neimenovana i nepotpuna ispostava na Sullivan’s Islandu. Tvrđavu su vodili pukovnik William Moultrie i njegov mladi sastav neiskusnih i strastvenih rodoljuba.

Svi su predviđali da će Britanci pobiti mlade revolucionare i napredovati do pobjede u Charlestonu. Bez ove važne luke, pobunjene kolonije neizbježno bi se predale. No, kako se ispostavilo, Proviđenje i Duh 1776, pokazali su se prevelikim za Britance.

Iako su domoljubni patrioti izgledali pobjednički, nije im bilo lako. I kao u svim bitkama, pobjeda je došla s velikom žrtvom. Jedna od prvih žrtava stvaranja Amerike bio je mladi vojnik kojeg se sjećao samo kao vodnik McDaniel.

Sve što znamo o vojniku jesu njegovi postupci u posljednjim trenucima njegovog života: Kada ga je kugla iz britanskog kanona probila kroz torzo i bacila na pjeskovitu zemlj,  McDanielove posljednje riječi nisu bile izrazi tjeskobe, žaljenja ili boli. Umjesto toga, podigao je krvavo tijelo na koljena i posljednjim dahom uzviknuo:

“Nastavite se boriti moji hrabri drugovi; Ne dajte da sloboda umre danas sa mnom! “

I njegovi su se drugovi borili dalje. Pobijedili su britanske bojne brodove i poslali najmoćniju vojsku na svijetu natrag u Englesku. Njihova pobjeda sačuvala je Charleston još četiri godine – dovoljno dugo da  revolucija sazrije i da nova nacija dođe do pobjede.

Hvala pukovniče Moultrie. Hvala generalu Washingtonu. Hvala Benu Franklinu. Hvala Johnu Adamsu i njegovoj supruzi Abigail Smith. Hvala Thomasu Jeffersona. Hvala Molly Pitcher, Nathanu Haleu i močvarnoj lisici. I hvala nepoznatim patriotama kao što je Sgt McDaniel i hiljadama drugih koji su stvorili Sjedinjene Države, države koja nam treba služiti kao svjetionik da kada ljudima omogućite slobodu da govore, vjeruju i posluju, a moć države ograničite na pravu mjeru, tada nastaju čuda ljudskog roda.

Čudo SAD-a koje je od britanske kolonije postala najmoćnija slobodna sila koju je svijet ikada vidio, traje već skoro 250 godina.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *