Istraživanje pokazalo: Što je manji stepen ekonomske slobode, to je veće siromaštvo

Desetljećima ekonomisti sugeriraju da održivi ekonomski rast nije moguć bez presudnih stepeni ekonomske slobode i lične slobode. Colin Doran i Thomas Stratmann iz Mercatus centra, u svojoj revolucionarnoj istraživačkoj studiji “Odnos između ekonomske slobode i stope siromaštva: Dokazi među zemljama“, pokušali su analizirati ovu tvrdnju. Primjenom savremenih ekonomskih statističkih metoda na tri različita praga dohotka i određene komponente slobode tokom dvadeset godina, Doran i Stratmann dokazali su da je ekonomska sloboda ključna za smanjenje siromaštva u svijetu.

Tokom 20 godina (1995. – 2015.), Doran i Stratmann mjerili su korelaciju između komponenata indeksa ekonomske slobode Heritage Foundationa primijenjene na tri različita praga dohotka; 1,90 USD dnevno, 3,20 USD dnevno i 5,50 USD dnevno (po paritetu kupovne moći 2011.). Da bi se testirala teorija da povećanje ekonomske slobode u zemlji dovodi do nižih stopa siromaštva u cijelom svijetu, podaci eksperimenta dobijeni su iz 151 zemlje i preko 1.000 promatranja.

Proučavajući koliko je svaka vlada uključena u ekonomsko tržište, Doran i Stratmann zaključili su da tržište, javna politika, integritet i regulatorna učinkovitost zemlje mogu pomoći u smanjenju stope siromaštva. Na primjer, javna politika koja je povezana s povećanjem integriteta zemlje ili transparentnosti vlade, tj. politika koja smanjuje korupciju i političko podmićivanje, korelira s nižim stopama siromaštva. Prema njihovom istraživanju, “10-postotni rast ocjene integriteta vlade u zemlji povezan je sa smanjenjem stope siromaštva od 0,8 do 1,6% ovisno o korištenom pragu siromaštva” (Odnos između ekonomske slobode i stope siromaštva: dokazi među zemljama) .

Politike koje dovode do veće slobode na tržištu također pokazuju statistički negativnu povezanost sa siromaštvom. Dakle, „niže necarinske barijere i niže carinske stope“ dovode do nižeg nivoa siromaštva u sva tri praga dohotka. Nadalje, smanjenja određenih vladinih kontrola nad finansijskom industrijom povezana su s nižim stopama siromaštva jer banke slobodnije odobravaju kredite i prihvataju depozite (Odnos između ekonomske slobode i stope siromaštva: dokazi među zemljama).

Povezanost ekonomske slobode i stope siromaštva: Međudržavni dokazi vrhunska su studija koja pruža konačan, kvantificiran dokaz da je ekonomska sloboda sastavni dio ekonomskog rasta zemlje i najbolji protuotrov za siromaštvo.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda Heritage Foundationa za 2020. godinu Bosna i Hercegovina plasirana je na 82. mjesto u svijetu.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *