Ilma Hodžić pobjednica BH Ekonomske olimpijade 2022.

Ilma Hodžić, učenica Srednjoškolskog centra Vogošća, pobjednica je BH Ekonomske olimpijade 2022. Finalno takmičenje je održano u subotu, 27. 08 2022., u prostorijama Sarajevo School of Science and Technology (SSST), koji je bio partner Liberalnog foruma u organizaciji ovog takmičenja.

U finalnom takmičenju, Hodžić je ostvarila 55 bodova. Drugo mjesto zauzeo je Roko Rosić, učenik Druge gimnazije Sarajevo sa 32 boda, a treće Haris Ibrišagić sa 22 boda.

Pored troje prvoplasiranih, čast da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi koja će u septembru biti održana u Budimpešti, Mađarskoj, imat će i Nikola Obradović, učenik Druge gimnazije Sarajevo koji je u finalnom takmičenju završio na četvrtom mjestu sa 16 bodova, te Ardan Bečić, učenik Srednje ekonomske škole Sarajevo koji je bio peti sa 11 bodova.

Pobjednica ovogodišnje Ekonomske olimpijade osvojila je punu stipendiju na SSST-u u vrijednosti od 40.000 KM. Inače, ovo nije prva pobjeda Ilme Hodžić, s obzirom da je i na prvom izdanju BH Ekonomske olimpijade 2021. godine također osvojila prvo mjesto.

U poretku školu, prvo mjesto osvojila je Druga gimnazija Sarajevo sa 101 bodom, drugo mjesto zauzela je Srednja ekonomska škola Sarajevo sa 92 boda, a treće Srednjoškolsci centar Vogošća sa 80 bodova.

Stručni žiri koji je ocjenjivao takmičenje ove godine su činili su Ajla Šljivo, BBI banka, Džavid Sejfović, izvršni direktor Mikrokreditne fondacije “LIDER” i Prof. dr. Tahir Mamhutefendić, SSST.

Na ovogodišnjoj Ekonomskoj olimpijadi učestvovalo je 445 učesnika. Nakon dva kruga takmičenja, dvadeset najbolje plasiranih steklo je pravo nastupa u velikom finalu koje je održano 27. 08 . u prostorijama SSST-a.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *