BiH između socijalizma i neoliberalizma: U kakvom sistemu danas živimo

U prvoj debati Liberalnog foruma pod nazivom “BiH između socijalizma i neoliberalizma: U kakvom sistemu danas živimo” argumente su odmjerili ekonomisti Damir Miljević i Admir Čavalić-

Kejnzijanski ekonomist Damir Miljević iz Banja Luke istakao je da je model neoliberalnog kapitalizma, koji je, po njemu, prihvaćen u Bosni i Hercegovini, a koji podrazumijeva sveobuhvatnu privatizaciju i prepuštanje apsolutne moći finansijskom sektoru gdje se pojedinac brine sam za sebe, doveo BiH u situaciju u kojoj se nalazi.

Miljević izlaz iz ove, kako je nazvao “nedržave”, vidi u pokušaju da se od nje napravi država koja će biti odgovorna za vladavinu prava, što je, po njemu, u BiH osnovni problem. Potom se, kaže, u sklopu vladavine prava i demokratije treba ponašati tako da se manjine zaštite od većina, na ekonomski, socijalni i svaki drugi način.

To je, istakao je, sve ono što mi u BiH nemamo, te da Reformska agenda bez postavljenih ciljeva, uz mnoštvo dobrih želja i preventivnih mjera, građanima BiH neće donijeti bolji život.

Drugi učesnik debate, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Admir Čavalić, kazao je da kao ekonomski liberal zastupa ideju da se u BiH radi o slučaju gdje postoje politički klanovi koji upravljaju resursima, te da su poduzetnici i obični radnici marginalizirani i da nemaju nikakvu moć u bh. društvu.

U pogledu ekonomske šeme za BiH, mišljenja je da procesi daljnje liberalizacije, deregularizacije i smanjivanja fiskalnih nameta, ono što je faktički predviđeno Reformskom agendom za naredne tri godine, predstavlja jedinu alternativu da se “nešto pokuša uraditi s BiH.”

Uostalom, napomenuo je, 80 posto bh. građana kazalo je da želi ulazak u EU, što ekonomistima govori da moraju težiti ka ekonomskoj integraciji u EU, odnosno prihvatiti pravila igre evropskog tržišta.

Zaključio je da to, prije svega, upućuje na primjenu recepata ekonomskog liberalizma, odnosno ljevičarskim vokabularom, neoliberalizma.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *