Debata o temi “Građanski aktivizam u BiH: Faktor napretka društva ili…?”

Liberalni forum u saradnji s Friedrich Naumann Stiftungom 21.09.2015. je u Sarajevu organizirao debatu o temi “Građanski aktivizam u BiH: Faktor napretka društva ili…?”.

 O tome su svoje stavove iznijeli učesnici debate,  predsjednik Udruženja građana “Zašto ne” Darko Brkan i jedno od vodećih lica NVO scene u BiH te sarajevski novinar Vuk Bačanović.

– Prvo treba raščlaniti koje ko u civilnom društvu i kako se ono formira. Dakle, nužno je izvršiti analizu civilnog društva i šta su to problemi koje ono ima, kao i problemi koje ono pričinjava društvu – izjavio je Brkan.

Mišljenja je da bi svaka generalizacija stvari zapravo odvela civilno društvu u pogrešnom smjeru, jer se isto tako recimo „ne može reći da su svi političari loši i slično“.

Govoreći da li su organizacije civilnog društva faktor napretka ili agenti stranih centara moći, također navodi da je i tu odgovor kompleksan budući da postoje organizacije civilnog društva koje imaju ili zastupaju interese nekog izvan granica BiH, dok postoje organizacije koje isključivo rade za dobrobit društva u BiH.

– U suštini trebamo razgovarati o njihovim simptomima i rješavanju jer je civilno društvo teško generalizirati s obzirom na to da ima više od 12.000 organizacija – naglasio je Brkan.

Sarajevski novinar Vuk Bačanović, u javnosti poznat kao jedan od najžešćih kritičara uloge i djelovanja civilnog sektora u bh. društvu, smatra da bi bilo dobro da postoje organizacije koje su zaista nevladine.

– Mislim da se one u BiH djele na one koje finansiraju domaće institucije i one koje finansiraju strane institucije, a pogotovo one koje su bliske sa američkom vladom, što ih ne čini nevladinim organizacijama, nego vladinim organizacijama druge države koje polažu račune svojim finansijerima – rekao je Bačanović.

U tom smislu, istakao je da nevladin sektor preuzima i kooptira cjelokupan otpor protiv sistema i tako ga umrtvljuje. S tim u vezi, kaže, oni djeluju ruku pod ruku sa političarima ili djeluju kao korektiv političarima koji su također podređeni inostranom faktoru.

– Tako se stvara jedna nova društvena klasa,klasa NGO (Non-Governmental Organization) reprezenata, ljudi koji se zalažu za prava građana, ali njih niko nije birao na tu funkciju. Nevjerovatno je koliko se pojavilo tih samoproklamovanih tribuna i veoma je zanimljivo analizirati njihovu ulogu u društvu – zaključio je Bačanović.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *