Irska smanjuje porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na još nižih 6,25 posto

Irski ministar financija Michael Noonan najavio je kako će ta zemlja dodatno smanjiti porez na dobit sa vrlo niskih 12,5 posto na 6,25 posto, piše The Telegraph.

Kako bi i dalje ostala konkurentna i privukla još više svjetskih korporacija i tehnoloških divova u svoju državu, Irska se obvezala da će svakoj tvrtki koja ulaže u istraživanje i razvoj patenata i inovacija ponuditi izuzetno mali porez na dobit. Dio je to programa pod nazivom “knowledge development box” (znanjem do razvoja), kroz koji Irska gradi svoju kompetitivnost i svoj novi ekonomski model.

“Jedan je uvjet – sve to mora biti registrirano u Irskoj, svaki patent i svaka novozaposlena osoba mora biti registrirana u Irskoj”, poručio je ministar Noonan.

Inače, u Irsku je već preselilo poslovanje više od 1000 najvećih svjetskih kompanija i to upravo zbog niskog poreza na dobit. Nije tajna kako je i postojeća stopa od 12,5 posto bila sklona pojedinačnim dogovorima tvrtki i irske Vlade. Ovim potezom, nada se Dublin, Irska će zadržati primat u privlačenju novih kompanija i nastaviti bilježiti impresivan gospodarski rast.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

1 komentar

  1. Irska je početkom devedesetih bila skoro duplo siromašnija od današnje Hrvatske a danas je jedna od bajbogatijih zemalja ba svijetu.

    Socijalizam je zlo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *