Kako zaraditi 50.000 KM za samo mjesec dana?

Kako zaraditi 50.000 KM za samo mjesec dana? Prvo što trebate uraditi jeste nasmijati se. Jako. I to ne zato što je pitanje glupo – nego zato što teoretski, ne postoji pravi odgovor na to pitanje.

Ovim riječima Daniel DiPiazza počinje svoju priču koju je objavio na BusinessInsider.com portalu, gdje se potpisuje kao njihov saradnik.

Njegova priča je istinita – i on zarađuje 25.000 dolara mjesečno, koristeći se samo internetom, a sa svijetom je podijelio priču i nekolicinu korisnih savjeta kako da i vi uradite slično ili isto.

On tvrdi da sve što znate i radite možete unovčiti na internetu. Ali, prvo što je potrebno jeste da promijenite sopstveni način razmišljanja. Morate objektivno gledati vaše vještine, iskustva i postaviti pitanje – da li se one mogu unovčiti, i koja ciljna grupa će platiti novac za ono što vi radite i što znate.

Da, uvijek možete pomoći nekome – koristeći do sada naučeno, a prelazak u freelancere je prvi korak. Onda dolazi jedna dobra i jedna loša vijest.

Dobra vijest je da se možete učlanici na online servise poput Freelancer.com, Elance ili oDesk koje vam dozvoljavaju da široj grupi ljudi raznih interesnih sfera ponudite vaše usluge, nađete prve klijente, i počnete zarađivati novac brzo – čak iako ste potpuni početnik u ovom biznis sektoru širokih razmjera.

Loša vijest: Tržište freelancera je poprilično veliko, a ako ne znate šta radite – konkurencija vas može pomesti bez problema. Ali, neka vas to ne obeshrabri.

DiPiazza je za četiri sedmice zaradio skoro 50.000 KM preko Elancea dizajnirajući jednostavne WordPress web sajtove. Strategije koje je on koristio se mogu koristiti za bilo koju vrstu posla kojom se vi bavite, dakle ne mora nužno biti vezana za web dizajn ili programiranje.

1. Istražite konkurenciju. Morate znati u šta se upuštate.
– Saznajte koje strategije koristi vaša konkurencija na tržištu;
– Kako možete u potpunosti biti nezavisni i spremni za nadmetanje s njima.

Da bi našli odgovore na ova pitanja – možete na pomenutim portalima postaviti lažni oglas, i provjeriti kakve ćete ponude dobiti. Onda znate koje je tajno oružje vaše konkurencije.

2. Analizirajte rezultate
– Primijetit ćete da više od 50 posto ponuđača za vaš lažni posao ne govori engleski jezik;
– Većina ponuda je poprilično kruta – bez ikakvog ličnog pristupa.

To iskoristite kao oružje u borbi sa konkurencijom za bolju ponudu.

3. Kako bukirati poslove?
U moru freelancera, vi se morate isticati kako bi dobili posao. Potencijalnog klijenta “bombardujte” informacijama i dajte im dovoljno razloga da shvate da ste upravo vi najbolji ponuđač na tržištu. Dokažite potencijalnom klijentu da vam je on prioritet broj jedan.

Istražite klijenta, pogledajte koliko često na servisima daju ponude, koliko su ozbiljni. Kod prethodnih korisnika njihovih usluga provjerite kakvi su kao poslodavci, šta vole, a šta ne vole. Iskoristite i sve lične detalje koje možete pronaći o njima.

4. Snimite video uradak
To koristite kao dio svog profila. Ne treba biti duži od 90 sekundi. Dovoljno je samo da se predstavite i pojasnite šta radite i kako radite. Recite klijentima da im se sviđa njihov projekat, jer je specifičan i slično… Podstaknite ih da vam se jave kako bi zaključili posao.

Nakon što uradite ovo – ostatak posla je poprilično jednostavan. Ove metode šokantno dobro utiču na klijente, jer dobiju utisak da vam je istinski stalo do vašeg posla i njih kao klijenata.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *