Šampion slobode: 10 najboljih citata Ludwiga von Misesa

Piše: Mario Nakić (Liberal.hr)

Jedan od meni najdražih autora klasičnog liberalizma – Ludwig von Mises(1881.-1973.) bio je među predvodnicima Austrijske škole ekonomije. Vrsni ekonomist i filozof, veliki pobornik slobodnog tržišta, napisao je čitav niz zanimljivih djela. Spomenut ću samo najpoznatije naslove: “Liberalizam“, “Antikapitalistički mentalitet“, “Socijalizam: ekonomska i društvena analiza“, “Birokracija” i definitivno najjača “Ljudska akcija” (koja se smatra obaveznom literaturom za sve koji bi htjeli više naučiti o ekonomskoj teoriji).

Mises je rođen u tadašnjem Lembergu u Austrougarskoj (sadašnji Lviv u Ukrajini), a još dok je bio dijete njegova se obitelj preselila u Beč gdje je proveo prvi dio života i diplomirao ekonomiju na bečkom sveučilištu. Njegova majka Adele von Mises bila je članica Liberalne stranke u austrijskom parlamentu, tako da mu liberalne ideje od malih nogu nisu bile nepoznanica.

U 1930-im se preselio u Švicarsku gdje je predavao na sveučilištu, a na početku Drugog svjetskog rata otišao je u SAD raditi na sveučilištu u New Yorku. Izdvojio sam 10 njegovih po meni najjačih citata, svaki za sebe mislim da može biti posebna lekcija i razlog za razmišljanje. Nadam se da će još nekoga zainteresirati da potraži više.

10. O drogama i alkoholu

“Ovisnik o alkoholu ili drogama čini štetu samo sebi. Osoba koja krši pravila moralnosti vladajući tuđim životima i cijelim društvom, ona šteti svima.”
Liberalizam, 1927.

9. O ljevičarima

“Šampioni socijalizma nazivaju sebe progresivcima dok preporučuju sistem koji karakterizira rigidno ponavljanje rutine i otpor svakoj vrsti napretka. Nazivaju se liberalima, a žele ukinuti slobodu. Nazivaju se demokratima dok traže diktaturu. Nazivaju se revolucionarima, a žele da vlada bude svemoguća. Obećavaju blagostanje rajskog vrta dok planiraju transformirati svijet u gigantski poštanski ured. Svaki čovjek, osim jednog, potčinjeni uredski činovnik.”
Birokracija, 1944.

8. O Hitleru

“Slobodno tržište je osnova naše civilizacije. Ono je jedina prava alternativa Fuhrerovim načinima.”
Svemoguća država, 1944.

7. Ironija

“Kapitalizam se u pravilu okrivljuje za učinke politike koja je usmjerena njegovoj eliminaciji. Čovjek koji pijucka kavu ujutro neće reći ‘Kapitalizam mi je donio ovaj proizvod na stol’. Dok čita u novinama kako je vlada Brazila naredila da se plantaža kave uništi, neće reći ‘To je država’, reći će ‘To je kapitalizam’.”
Intervencionizam: Ekonomska analiza, 1941.

6. O ponudi i potražnji

“Nije vlasnik knjižare kriv što kupac, obični čovjek, preferira detektivski roman, a ne neku ozbiljnu knjigu. Vlasnik knjižare će ostvariti isti profit ako proda dobru robu kao i ako proda lošu robu. Njegov se uspjeh ne mjeri količinom dobre robe koju je prodao, već njegovom sposobnošću da prepozna što kupac, obični čovjek, želi čitati.”
Ljudska akcija, 1949.

5. O političarima

“Onaj tko nije sposoban da služi svojim sugrađanima, htjet će im vladati.”
Birokracija, 1944.

4. O socijalizmu

“Socijalizam je zamijenio suverenitet konzumenata sa suverenitetom komiteta diktatora. Skupa s ekonomskim suverenitetom građani gube i politički suverenitet. Jer onaj tko nema izbor između više različitih brendova konzervirane hrane ili sapuna, taj nema ni izbor između različitih političkih programa. Taj više nije čovjek, on postaje pijun u rukama visokog društvenog inženjeringa.”
Socijalizam: ekonomska i društvena analiza, 1922.

3. O državi koja nas štiti od nas samih

“Jednom kad se usvoji princip da je dužnost države da štiti pojedinca od njegove vlastite gluposti, ne može se više očekivati postizanje nikakvog ozbiljnog cilja.”
Liberalizam, 1927.

2. O slobodi

“Uzaludno je boriti se protiv totalitarizma totalitarnim metodama. Slobodu mogu ostvariti samo oni koji bezuvjetno prihvate njene principe. Prvi preduvjet za bolji društveni poredak je vraćanje bezgranične slobode misli i riječi.”
Svemoguća država, 1944.

1. O sili i intelektu

“Represija brutalnom silom je priznanje nemogućnosti da se iskoriste bolja oružja, ona intelektualna. Bolja su zato što samo ona obećavaju konačni uspjeh.”
Liberalizam, 1927.

Sva djela Ludwiga von Misesa na engleskom jeziku možete besplatno skinuti na stranicama Mises instituta.

—————–

Crowdfunding kampanja

Uključite se i donirajte prema svojim mogućnostima za prijevod i tisak Misesove knjige “Liberalizam” na hrvatski jezik! Klikni ovdje.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *