SCHWARZENEGGEROVA LEKCIJA TRUMPU: “Ja znam prave naciste. Sada počivaju u paklu”

Nakon što je predsjednik SAD-a okrivio “obje strane” u ovom sukobu, bodibilder, bivši guverner Kalifornije i glumac, odgovorio mu je putem videa na društvenim mrežama.

On kaže da je predsjednik trebalo da jasno stane protiv svakog oblika rasizma.

“Ja znam prave naciste, jer sam rođen u Austriji 1947.”, kaže Švarceneger.

“Dok sam odrastao, bio sam okružen slomljenim ljudima… ljudima koji su se iz rata vraćali puni gelera i krivice. Ljudi koje je neko prevario da se priklone gubitničkoj ideologiji. I ja vam kažem: ti duhovi koje vi glorifikujete, proveli su ostatak svojih života u sramoti a sada počivaju u paklu”.

Schwarzenegger  smatra da je Trump imao “moralnu odgovornost” da nedvosmisleno progovori protiv rasista dodajući da u rasizmu “ne postoje dvije strane”.

“Mržnja nema dvije strane. Ako odabereš da marširaš sa zastavom koja simbolizuje smrt miliona ljudi, tu nema dvije strane. Jedini način da pobijediš glasne, bjesne glasove mržnje je da im se suprotstaviš glasnijim i razumnijim glasom. A to uključuje i vas, predsjedniče Tramp”, rekao je glumac.

“Zemlja koja je pobijedila Hitlerovu vojsku nije mjesto u kom možete nositi nacističke zastave. Linkolnova partija neće stajati uz one koji nose ratne zastave propale Konfederacije”.

Schwarzenegger se direktno obratio rasistima:

“Neonacisti, bijeli nacionalisti i neokonfederalisti, dozvolite mi da budem prost: vaši heroji su gubitnici. Nikad nije kasno da odaberete da učite i napredujete, da razumete da sva ljudska bića vrijede isto”.

Trump je žestoko kritikovan, nakon što je poslije marša neonacista u Šarlotvilu izjavio da “među njima ima finih ljudi” i konfederaciju nazvao “lijepim dijelom Američke istorije”.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *