Liberalni Forum član Državne radne grupe za monitoring reforme javne uprave

Na jučer održanom sastanku u Sarajevu, Liberalni Forum postao je nova organizacija članica Državne radne grupe za monitoring reforme javne uprave u okviru WEBER projekta. „Unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring javne uprave“ je trogodišnji regionalni projekt kojeg realizuje Vanjskopolitička inicijativa BH.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske komisije u okviru programa „Podrška civilnom društvu i medijima 2014-2015 – Podrška regionalnim tematskim mrežama organizacija civilnog društva” a u partnerstvu sa 6 organizacija sa Zapadnog Balkana i Evrope (European Policy Centre – Srbija, European Policy Institute – Makedonija, Institut Alternativa – Crna Gora, Institute for Democracy and Mediation– Albanija, Group for Legal and Political Studies – Kosovo and European Policy Centre – Belgija).

Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu za učešće u kreiranju i implementacji reforme javne uprave. Organizacije civilnog društva prepoznate su kao značajni akteri u kreiranju javnih politika na nacionalnom i regionalnom nivou zbog čega ovaj projekat nastoji da ojača njihove nadzorne i konsultantske sposobnosti. Kvalitetno i analitično izveštavanje medija na temu reforme javne uprave zasnovano na argumentima i dokazima ima podjednako značajnu ulogu u ovim procesima. Zbog toga se projekat kao drugoj target grupi okreće upravo medijima.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o suradnji, Darjan Minov, izvršni direktor Liberalnog Foruma istakao je: “Pristupanje naše organizacije ovoj radnoj grupi daje nam mogućnosti da učestvujemo u procesima važnim za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Vjerujem da ćemo dati značajan doprinos koristeći vlastita isksutva i istraživanja kao i kapacitete partnera i stručnjaka sa kojima sarađujemo. Javna uprava je neodvojiva od karaktera države i upravo se na ovaj način najbolje boriti protiv birokratizacije i neracionalnog trošenja poreznog novca u javnoj administraciji te za olakšanje procedura poput pokretanja biznisa i niza drugih administrativnih prepreka koje država BiH postavlja pred svoje građane.”

Svrha Državne radne grupe je učešće u diskusijama i konsultacijama PAR Monitora te u regionalnim i državnim izvještajima pripremljenim u sklopu projekta. Sama grupa predstavlja državni mehanizam za konsultacije javnog i civilnog sektora o osmišljavanju i praćenju procesa reforme javne uprave.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *