Minov: “Moramo osloboditi kreativnost i ojačati saradnju organizacija slobode u regionu”

Slobodan Franeta iz Lucha instituta (Crna Gora), Ivan Bertović iz ESFL (Hrvatska) i Darjan Minov, izvršni direktor Liberalnog Foruma učestvovali su jučer na panelu “Sloboda na Balkanu” organiziranog u sklopu Open Festa koji se u Sarajevu održava od 27. do 31.10.2017. godine. Učesnici panela naglasili su važnost komuniciranja poruka slobode te regionalne povezanosti i saradnje među organizacijama čiji su ciljevi promoviranje liberalnih i libertarijanskih ideja.

Govoreći kao uvodničar na panelu, Minov je istakao značaj jačanja liberalnih ideja uprkos lošoj poziciji balkanskih zemalja na ljestvicama slobode te populističkoj retorici. “Vjerujem da se populizmu daje veći značaj nego što on to realno zaslužuje. Zapravo je populizam samo metoda kojom se služe radikalna ljevica i desnica u napadu na slobodu. Vrijeme je da i liberalni pokret prihvati dozu lucidne hrabrosti koja mu nedostaje te da ideje izađu van akademskih krugova, think tankova i zatvorenih skupova”

“Pritiscima na neformalne krugove moći kroz rad sa javnosti, studentima i medijima te bez antagoniziranja protivnika nego razvijanjem kvalitetnih metodologija i argumentacija možemo uraditi mnogo. Naši neprijatelji nisu javni sektor, ljevica, desnica, radikalizam per se nego njihove ideje, metodi i uticaji. Siguran sam da tu postoji veliki broj pojedinaca sa kojima se može kvalitetno raditi. Regionalno umrežavanje nam je važno, ono jača naše razumijevanje ideja i teorija ali i oslobađa našu kreativnost kroz koju utičemo na javni diskurs. Ovakvi događaji su važni jer donose ideje pred javnost kojima ona ne bi bila izložena na drugačiji način”, zaključio je Minov.

Liberalni Forum na ovogodišnjem Open Festu učestvuje sa četiri događaja kao organizator ili partner, tako je i promocija projekta prevoda djela “Liberalizam” autora Ludwiga von Misesa zakazana za nedjelju, 29.10.2017. u 12 sati u Hotelu Europe.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *