Šta znači biti liberal? Liberal ste ako…

O liberalizmu su napisani tomovi i tomovi knjiga. Sami liberali se međusobno ne slažu u mnoštvu stvari i mnošto je teoretičara koji sebe smatraju liberalima i koji nadugo i naširoko raspredaju šta liberalizam jeste ili nije. Ipak, osnovni princip liberalizma je zapravo krajnje jednostavan – živi i pusti druge da žive. Radi šta hoćeš sve dok ne ugrožavaš druge. U državi traži samo onog ko će da štiti to tvoje pravo da živiš kako želiš sve dok ne ugrožavaš druge.

Ne voliš multinacionalne korporacije? Ne kupuj njihove proizvode.
Ne voliš svoje radno mjesto? Traži drugi posao.
Ne voliš alkohol? Nemoj ga piti.
Ne voliš istospolne brakove? Nemoj stupati u njih.
Ne voliš turbofolk? Ne slušaj ga.

Ne voliš cigarete? Ne puši ih.
Ne voliš droge? Ne drogiraj se.
Ne voliš pornografiju? Ne gledaj je.

Ne voliš reality showove? Ni njih ne gledaj.

Ne voliš GMO? Ne jedi ga.

Ne voliš fast food? Ni njega ne jedi.

Ne voliš da ograničavaju tvoja prava? Nemoj ni ti onda pokušavati da drugima oduzimaš njihova prava.

Slijediti ove principe, živjeti u skladu s njima i promovisati ih znači biti liberal. Tako jednostavno, ali nimalo lako. Jer slijediti ove principe, živjeti u skladu s njima i promovisati ih, znači istovremeno se odreći onog iskonskog ljudskog nagona i želje – da  mišljenje i volju nastojimo nametnuti drugima. Ako treba i silom.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *