Liberalni forum uspješno realizirao Prvu školu praktičnog liberalizma

U periodu od februara do juna 2018. godine Liberalni forum je realizirao projekt “Škola praktičnog liberalizma”. Škola je bila usmjerena na studente primarno društvenih fakulteta, ali i ostale zainteresirane mlade sa ciljem učenja o politikama i političkoj filozofiji liberalizma, te razvoja vještina neophodnih za promociju i jačanje tih ideja na prostoru Bosne i Hercegovine.
Fotografija Liberalni Forum.
U sklopu Škole, polaznici su o politčkoj filozofiji i politikama liberalizma učili kroz niz predavanja naših stručnih saradnika iz različitih oblasti. Polaznici su imali priliku bliže se upoznati s nastankom, historijom i dostignućima liberalizma, ekonomskim liberalizmom, savremenim liberalnim politikama, kao i načinima širenja i primjene liberalnih politika u praksi. Tokom pohađanja Škole studenti su obavili niz zadataka i praktičnih vježbi, s ciljem savladavanja i boljeg razumijevanja načela liberalizma o kojima su učili, a jedna od aktivnosti bila je i posjeta Parlamentu BiH i razgovor s državnim parlamentarcima.

Fotografija Liberalni Forum.

Nakon završetka predavanja, polaznici su  kreirali policy brief dokument na temu “Strateška šansa u okovima propisa i poreza”. Škola praktičnog liberalizma zatvorena je debatnim takmičenjem između polaznika, a pobjedu je odnio tim koji su činili: Adna Subašić, Teona Nešović i Šefik Mandžić.

Fotografija Liberalni Forum.
(Pobjednički tim debate. S lijeva na desni: Adna Subašić, Teona Nešović i Šefik Mandžić)

“Zaista sam fasciniran Školom praktičnog liberalizma. Iako sam imao prilično “deep-insight” u liberalizam kao ideologiju, smatram da sam proširio svoje znanje i naučio zaista nešto novo, što me zaista raduje. Učestvovao sam na mnogo radionica i ljetnih škola, te moram da kažem da je ovo zaista fascinantno na kakvom se nivou odvijala interakcija između predavača i učesnika, te naravno ažurnosti koja je bila bez greške”, rekao je Selim Bećirbegović, jedan od polaznika škole.
Fotografija Liberalni Forum.
Školom je zadovoljna i Adna Subašić, koja ističe da je škola proširila njena znanja o teorijskim osnovama, kao i poziciji liberalizma u Bosni i Hercegovini.

“U okviru Škole praktičnog liberalizma naučila sam više o samim teorijskim osnovama i historiji liberalizma u Bosni i Hercegovini. Mislim da je Škola učesnicima pružila bitna znanja neophodna za razumijevanje liberalizma, kao i za oromovisanje liberalnih ideja”.
Fotografija Liberalni Forum.

Predavači na ovogodišnjoj prvoj Školi praktičnog liberalizma bili su: Danijal Hadžović, osnivač i predsjednik Liberalnog foruma, Albin Zuhrić, bivši sekretar Naše stranke, Omer Bakalović, poduzetnik, Adis Muhović, direktor Centra za upravu i politike, Adrmi Čavalić, ekonomist te Darjan Minov, direktor Liberalnog oruma. Projekat je realiziran uz podršku Atlas Networka i Friedrich Naumann Fondacije za slobodu.

 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *