Kapitalizam je star koliko i ljudska civilizacija

Piše: Nima Sanandaji

Šta je kapitalizam? Prema našem savremenom razumijevanju, kapitalizam je relativno nova ideja, a intelektualni temelji slobodnog tržišnog modela mogu se pratiti do filozofa Adam Smitha iz 18. stoljeća. Međutim, ova pripovijest o razvoju slobodnih tržišta temeljno je manjkava.

Daleko od toga da budu nedavna inovacija, preduzeća, banke, napredne komercijalne prakse i slobodna tržišta razvili su se prije nekih 4.000 godina u zemljama koje danas poznajemo kao Irak i Siriju. Potrebno je bolje razumijevanje priče o kapitalizmu; budući da nam pokazuje koliko su važna tržišta za ljudski napredak, kao i koliko je univerzalna veza između razvoja i tržišne politike u različitim društvima.

S vremenom su arheolozi otkrili i preveli mnogo ploča koje su ostale od drevnih civilizacija. Mnoge ploče iz Babilonije i Asirije, u savremenom Iraku i Siriji, prvi su zapisi o ekonomskim poduhvatima. Oni pokazuju da su privatni trgovci koji traže profit, prilično sofisticirani investicijski poduhvati i postavljanje tržišnih cijena bili uobičajeni u tim civilizacijama. Astronomski dnevnici napisani prije nekih 2.500 godina pokazuju kako su se tržišne cijene mijenjale na mjesečnoj ili čak sedmičnoj osnovi u Babiloniji.

Historičari su pronašli znatne dokaze da je tržišna ekonomija drevna inovacija Bliskog istoka. Holandski historičari Robartus Johannes van der Spek i Kees Mandamakers napisali su još 2002. godine: “To da su tržišni mehanizmi igrali svoju ulogu u babilonskoj ekonomiji, čini se sada neupitnim”.

Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. S obzirom na to koliko su napredovale drevne bliskoistočne civilizacije i koliko su važne za ljudski napredak, ne treba čuditi da su one rodno mjesto poduzetništva i tržišne ekonomoje. S druge strane, Egipat se više oslanjao na centralno planiranje i predvidljivo stagnirao.

Čini se da se slobodna tržišta, u različitim oblicima, formiraju i u tri druge kolijevke ljudske civilizacije – Indiji, Kini i Mezopotamiji. Od davnina se Kina kretala između slobodnih tržišnih politika i etatističke kontrole. Razdoblja slobodnih tržišta su ona u kojima je Kina napredovala.

Opet, ovo ne bi trebalo biti iznenađenje jer mnogi od naših najvažnijih izuma potječu iz Kine. Samo tokom posljednjih stoljeća, kada je Evropa razvila i prihvatala moderni kapitalizam, evropske civilizacije postaju dominantna snaga rasta i tehnologije u svijetu. Prije toga je ta uloga pripadala Bliskom istoku, Kini i Indiji – tržišnim ekonomijama svijeta. Prije približno hiljadu godina koncept Srena, prve poznate proto-korporacije, razvio se u Indiji.

Čini se da se u kolijevci ljudske civilizacije razvila tržišna ekonomija, u više ili manje razvijenom obliku. To vrijedi čak i za Mezoameriku, gdje su ekonomije Asteka i Maja imale aspekte slobodnog tržišta. To treba imati na umu. Ako neko vjeruje u savremeni narativ da je kapitalizam prilično novi evropski izum, treba znati da su u ljudskoj historiji postojali drugi modeli koji su doveli do spektakularnog razvoja koji se vidi u drevnim istočnjačkim civilizacijama poput Babylonije, Perzije, Kine, Fenicije i male Azije (moderne Turske). Ipak, istina je da su razdoblja prosperiteta u tim regijama bila ona kada je u praksi djelovala tržišna ekonomija. Tako se ispostavlja da je veza između tržišta i prosperiteta posve univerzalna.

Tržišna ekonomska tradicija Bliskog istoka kasnije je bila povezana s onom Kine i Indije kroz poznati Put svile. Bila je oživljena u ranom srednjem vijeku, što je rezultiralo islamskim zlatnim dobom tržišne razmjene s pratećom industrijskom revolucijom (s motorima napajanim vjetrom i vodom). Savremena tržišna praksa kao što su knjigovodstvo, savremena komercijalna poljoprivreda i industrijska znanja s Bliskog istoka potaknuli su razvoj tržišta na mjestima kao što su Italija i Španija.

 

Ali nisu u pitanju samo institucije tržišta koje su se razvile na Istoku, isto vrijedi i za intelektualnu podršku tržištima. Adam Smith se često smatra ocem ekonomije i prvim intelektualnim pokretačem ideala slobodnog tržišta. Ovo uvjerenje proizlazi iz pretpostavke da je Smith prvi koji objašnjava kako se tržišta razvijaju podjelom rada i specijalizacije.

Međutim, Xenophon piše o istoj temi više od 2000 godina prije Smitha. Šta je pisalo Ksenofon? Objašnjavao je tržišne prakse drevne Perzije, čija je ekonomija očigledno funkcionirala na temelju tržišnih mehanizama. Zapravo, prethodno neobjavljene bilješke  Smitha pokazuju da je on izgleda  plagirao Ksenofona.

Još zanimljivije je jedno drugo pisano djelo ovog drevnog historičara. Ksenofon je pisao o tome kako je Cyrus Veliki – najutjecajniji vladar svoga vremena – učio kao princ o tome kako suditi o tržišnim transakcijama. Moral priče je da mudri vladar ne bi trebao regulirati tržište na temelju onoga što vladar smatra da je učinkovita razmjena. Umjesto toga, trebao bi se brinuti samo o tome je li transakcija provedena u skladu s imovinskim pravima i dobrovoljnom transakcijom.

To je suština slobodne tržišne ideologije, postavljena oko 550 prije Krista u drevnom Iranu. Nije slučajno tada Cyrus oslobodio robove (poput Židova iz ropstva u Babilonu), napisao ranu izjavu o ljudskim pravima, širio standardizirane zlatnike i izgradio Kraljevsku cestu koja je bila početak Puta svile. Rana tržišna ekonomija ušla je u mirovnu razmjenu.

U 7. stoljeću prije Krista, Guanzi, važan i politički i filozofski tekst iz drevne Kine, opisao je kako trgovci koji traže profit proučavaju potražnju i opskrbu na tržištu, te postavljaju temelje za učinkovitu ekonomiju:

“Čudesne i fantastičei stvari stižu pravovremeno; rijetka i neobična roba se skuplja. Dan i noć tako angažirani, trgovci poučavaju svoje sinove i braću govoreći jezikom dobitka, uče ih vrlinama pravovremenosti i obučavaju  ih kako prepoznati vrijednost robe. “

Brojni drevni kineski intelektualci razvili su ideje o slobodnim tržištima oko 2000 godina prije Adam Smitha. Konfucije je bio zastupnik ograničenog oporezivanja. Mencius, drugi najutjecajniji konfucijanski filozof, imao je napredne teorije o tome zašto bi postavljanje tržišnih cijena trebalo biti slobodno od uključivanja vlade, a privatna imovina zaštićena.

Ovaj drevni kineski intelektualac kritizirao je državno oporezivanje tržišne razmjene i zagovarao prava pojedinca. Lao Zi, utemeljitelj taoizma, prije Mencije je postavio temelje prvih poznatih slobodarskih ideja: zagovaranje lične i ekonomske slobode.

Racionalni lični interes, ideja koja se obično pripisuje mislilocu 20. stoljeća Ayn Randu, također nije nova.

Kineski historičar Ssu-ma Ch’ien objasnio je oko 100 prije Krista kako su pojedinci koji djeluju u vlastitom interesu pokretačka snaga za stvaranje bogatstva: “Dakle, poljoprivrednici daju hranu, šumski čuvari opskrbljuju planinske izvore, a trgovci to distribuiraju. Vlada nije naredila prikupljanje robe. To je učinjeno jer je svaka osoba odredila ono što je najbolje i željela dobiti ono što joj je potrebno. Kada su cijene visoke, to je znak da će uskoro postati niže. Svako se marljivo pridržava zadataka i uživa u tome, baš kao što voda teče na niže mjesto. Radi danju  i noću, dolazi čak i ako se ne pozove i isporučuje robu čak i ako se ne traži. To je razumno i način na koji stvari trebaju funkcionirati. “

 

U Qabus Namehu, glavnom djelu perzijske književnosti iz 11. stoljeća poslije Krista, mitološki kralj Irana, Kai Kavus, svojim sinoma daje savjete o ekonomskim pitanjima u skladu s idejama racionalnog vlastitog interesa. Perzijski etičar iz 15. stoljeća Asaad Davani napisao je: “Iskustvo me uči toj zdravoj istini: ljudi rade po znanju, znanje radi po bogatstvu.” Davani je objasnio: “Jer najmudriji, ako je siromašan novcem, ne može biti dobročinitelj naroda; i čak u sebi, zbog svoje potreba da zahtijeva sredstva, uskraćuje se od savršenstva. ”

Ovo je samo nekoliko primjera za ilustraciju važne poenta: tržišna ekonomija, njene institucije i njena intelektualna podrška odigrala je mnogo dužu ulogu u ljudskoj historiji nego što joj današnji narativ priznanje. Promotori ideja o slobodnim tržištima trebali bi nastojati saznati više o priči o kapitalizmu, kako bi proširili svoje horizonte, povećali njihovu globalnu privlačnost i pronašli jaču podršku za svoj argument

Uostalom, nisu samo u modernim vremenima slobodna tržišta potaknula napredak, dok je etatizam doveo do stagnacije; to je izgleda univerzalni uzorak u svijetu kroz historiju.

Izvor: CapX

Preveo: Danijal Hadžović

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *