Zašto je socijalizam loš i vodi društvo u propast

Kao nastavnik u javnim školama, smatram da socijalističko-komunistička ideja da se “od svakog uzima prema njegovoj sposobnosti” i da se “daje svakome prema njegovoj potrebi” je danas generalno prihvaćena neupitno od strane većine naših učenika. U nastojanju da objasnim propust u ovoj teoriji, ponekad pokušam s ovim pristupom svojim učenicima:

Kada jedan od boljih ili vrijednijih učenika dobije 95 bodova na testu, predlažem da oduzmem 20 poena i da ih dam studentu koji je na svom testu osvojio svega 55 poena. Prema tome, svako bi doprinio prema svojoj sposobnosti i – obojica bi imali prolaznu ocjenu – svaki bi dobio prema svojoj potrebi. Nakon što sam na ovaj način uspostavio ocjene svih ostalih učenika, rezultat je obično “zajednička ocjena” od 75 do 80 bodova – minimum potreban za prolazak ili za preživljavanje. Nakon objašnjenja, razmatram s učenicima mogućs rezultate koje bismo dobili da sam zaista koristio socijalističku teoriju ocjenjivanja radova.

Prvo, vrlo produktivni učenici – oni su uvijek manjina u školi kao i u životu – uskoro će izgubiti sve podsticaje za dokazivanje. Zašto se truditi da postignete visoku ocjenu ako se dio nje oduzme od vas od strane “autoriteta” i daje se nekome drugome?

Drugo, manje produktivni učenici – većina u školi kao i na drugim mjestima – na neko vrijeme bi se oslobodili neophodnosti učenja ili proizvodnje. Ovaj socijalistički komunistički sistem bi se nastavio sve dok visoki proizvođači ne bi potonuli – ili bi im vrijednost opala – na nivo niskih proizvođača. U tom trenutku, kako bi svi preživjeli, “autoritet” ne bi imao drugu alternativu već da započne sistem obaveznog rada i kazni, čak i za niskog proizvođača. Oni bi, naravno, tada se žalili, ali bez razumijevanja.

Na kraju, diskusiju vraćam na ideje slobode i preduzeća – tržišnu ekonomiju – gdje svaka osoba ima slobodu izbora i odgovorna je za svoje sopstvene odluke i dobrobit.

Dovoljno zadovoljavajuće, većina mojih učenika tada shvata na šta mislim kada objasnim da će socijalizam – čak i u demokratiji – na kraju rezultirati živom smrću za sve osim “vlasti” i nekoliko svojih omiljenih sluga.

 

Piše: Thomas J. Shelly

Priredio: Resul Mehmedović

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *