Liberalni forum uspješno organizirao Konferenciju “Poduzetništvo i sloboda”

Liberalni forum uspješno je organizovao Konferenciju “Poduzetništvo i sloboda” koja se od 7. do 9. decembra održala u Sarajevu. 

Prvi dan konferencija je otvorena pozdravnim riječima organizatora, a uvodno predavanje o naslijeđu i značaju 5. oktobra 2000. za budućnost regiona održao je bivši premijer Srbije i predsjednik nove stranke gospodin Zoran Živković. 

Fotografija Balkan Liberty Network.Drugi dan posjetioci su mogli nešto više čuti o samoj ekonomskoj situaciji i dominantnim ekonomskim politikama na prostoru zapadnog Balkana. Na uvodnom panelu u subotu na temu “Značaj kapitalizma za slobodu” govorili su ekonomist Slaviša Tasić, ekonomist Ivan Piper i novinar Mijat Lakićević, gdje su objašnjavali historijsku povezanost kapitalističkog proizvodnog procesa i povećanja individualne slobode. Nakon toga predavanje o tome šta je kapitalizam i zašto je najefikasniji mogući ekonomski sistem održao je profesor Slaviša Tasić.

Fotografija Balkan Liberty Network.O regionalnim iskustvima regulatornim politika i tome u kakvom zakonskom okviru funkcionišu ekonomski sistemi u zemljama regije govorili su bh. ekonomisti Anto Domazet i Faruk Hadžić, te poduzetnik Edin Mehić.

Posljednji dio programa u subotu bio je rezervisan za temu ženskog poduzetnišva o kojoj je svoja iskustva podijelila mlada poduzetnica iz Banja Luke Maja Miljević, nakon čega je održana radionica o tome kako registrovati firmu u BiH. U nedjelju, 9.12.2018. izvrno predavanje na temu ekonomskih politika u regionu u odnosu na evropsko okruženje održao je Hrvatski ekonomist Velimir Šonje.

Fotografija Danijala Hadžovića.


Konferencija je okončana osnivačkom skupštinom Balkan Liberty Networka i potpisivanjem “Sarajevske deklaracije”. BLN čine sljedeće organizacije: The Lucha Institute (Crna Gora), CEA (Hrvatska), Ohrid Institute (Makedonija), Multi (Bosna i Hercegovina) te Liberalni forum (Bosna i Hercegovine) koji je i domaćin i organizator prve konferencije Balkan Liberty Networka.

Predsjednik Liberalnog foruma Danijal Hadžović ističe da Balkan liberty network predstavlja mrežu organizacija s prostora čitavog Balkana, ne samo zapadnog Balkana, koje zagovaraju neke principe i vrijednosti liberalizma, od vođenja države, ekonomskih politika, društvenih vrijednosti …

– Odlučili smo da te organizacije koje postoje i djeluju na ovom prostoru i dijele slične vrijednosti i ciljeve, organizujemo u jednu mrežu kako bismo mogli lakše razmjenjivati iskustva, znanja, politike, resurse koje imamo. Odlučili smo se okupiti u Sarajevu kako bismo potpisali dokument i imali osnivačku skupštinu o formiranju Balkan liberty networka – kazao je Hadžović.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *