ŽIVKOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE NA KONFERENCIJI LF-a: “Da dr. Zoran Đinđić nije ubijen, Srbija bi danas bila članica Evropske unije”

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković učestvovao je na regionalnoj konferenciji Liberalnog foruma “Preduzetništvo i sloboda”, u okviru koje je u petak navečer, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, održao predavanje na temu punoljetstva Petooktobarskih promjena.

Sagledavši najvažnije političke i ekonomske lekcije koje su uslijedile na putu kojim su tada krenule ne samo Srbija, već i sve zemlje regiona, Živković je istakao da su promjene, zapravo, krenule nešto ranije – apsolutnom pobjedom DOS-a na izborima održanim 24. septembra 2000. godine, navodi se u saopštenju Nove stranke.

“Nakon 5. oktobra stvoreni su uslovi za normalan život građana. Vratili smo Srbiju u svijet. Ponovo smo primljeni u UN, Savjet Evrope, Interpol i mnoge druge međunarodne organizacije. Vratili smo običaj da se penzije isplaćuju, kao i sve dugove za penzije koje su u vrijeme prethodne vlasti bile uskraćene. Isplatili smo sve dječije dodatke i dugove banaka, čak i one Dafine i Jezde. 2003. godine je privedeno 12.000 kriminalaca iz ove zemlje, nekoliko hiljada njih je zadržano u pritvoru, podnijeto je 5.000 krivičnih prijava, a kriminal je praktično resetovan na nulu. Pored toga, rehabilitovano je 800 kilometara puteva po Srbiji, a javni dug smanjen sa 15 milijardi na 9,3 milijardi”, podsjetio je predsednik Nove stranke.

Istakavši nepobitno uvjerenje da bi Srbija, da dr Zoran Đinđić nije ubijen, danas možda bila članica Evropske unije, Živković je podvukao i značaj koji bi taj put imao za odnose u regionu, koje neodgovorni ljudi na vlasti danas ponovo zaoštravaju. Kao suprotan primjer, naveo je saradnju Foruma mladih NOVE sa omladinom Naše stranke tokom nedavnih Opštih izbora u BiH, kao i plodonosan dijalog koji je danas, neposredno prije početka konferencije, imao sa njihovim predsednikom Predragom Kojovićem.

Odgovarajući na brojna pitanja učesnika skupa, lider NOVE osvrnuo se i na krizu na Kosovu i Metohiji, objasnivši da akcenat pregovora sa Prištinom i Briselskog dijaloga mora biti , prije svega, na standardu Srba čija su ognjišta na toj teritoriji, pa tek potom na njenom statusu. Akcentovao je i da je lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović žrtva pogrešne politike koju vode Beograd i Priština, te još jednom podvukao mir i stabilnost kao prioretan cilj svih zemalja regiona.

Njegovim predavanjem je započeta dvodnevna posjeta predsednika Nove stranke Bosni i Hercegovini, u okviru koje je, kroz niz susreta sa kolegama i otvorene razgovore, sagledao ključna pitanja ovog podneblja, uz uvjerenost da je, uz konkretne prijedloge i zrelu i odgovornu politiku ozbiljnih ljudi, zagarantovana bolja budućnosti omladine koja stasava i uči se na pomenutim primjerima-

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *