Podaci kazuju da Trumpov trgovinski rat neslavno propada

Trgovinski rat Trumpove administracije sa Kinom počeo je ozbiljno 22. marta prošle godine (nakon uvođenja tarifa na čelik i aluminijum koje su primarno pogodile druge zemlje). Međusobne tarife SAD-a i Kine, više puta su se povećavale.

Dosadašnji efekat bio je sasvim drugačiji od onoga što je predsjednik Trump prvi put obećao i još uvijek glumi pred građanima. Ustvari, izvoz robe iz SAD-a u Kinu (bez uslužne djelatnosti) pao je za 26.3% od marta do oktobra 2018. godine, dok je uvoz u SAD iz Kine porastao za 36.5%.

SAD – Kina (omjer uvoza i izvoza)

Podaci o trgovini između SAD-a i Kine za period od novembra do 8. januara, trebalo je da budu ažurirani, ali ta potencijalna sramota odložena je zbog Trumpove blokade vlade. Ipak, Reuters, koristeći kineske podatke, procjenjuje da je trgovinski deficit SAD-a sa Kinom porastao za 17% prošle godine, tako da gornja tabela tu Reutersovu procjenu čini izrazito niskom.

 

Izvor: Dialogos.ba

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *