LGBT prava širom Evrope: BiH gora od zapada, bolja od istoka

Svake godine ILGA-Europe, nevladina organizacija, proizvodi “Rainbow Index” koji uspoređuje prava LGBTI osoba u evropskim zemljama. Organizacija rangira zemlje prema njihovim zakonima i politikama. Ona daje visoke ocjene onima koji zabranjuju diskriminaciju gej i transrodnih osoba; prepoznaju homoseksualne brakove; kažnjavaju “zločine iz mržnje” (uključujući govor); prepoznaju ljude kao pripadanike onog spola za koji kažu da mu pripadaju; i odobravaju azil izbjeglicama iz homofobnih zemalja. Od 49 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, vodeća u ovoj godini bio je Malta.

Mala sredozemna otočna država, Malta je duboko katolička, a teško i da je oaza liberalizma. Ta država je legalizirala razvod tek 2011. godine i još uvijek zabranjuje abortus. Međutim, 2013. Laburistička stranka lijevog centra stupila je na vlast nakon 15 godina u opoziciji. Prioritet joj je bila politika koje se odnosi na gay odnose. U posljednjih pet godina, Malta je postala prva zemlja u Evropi koja je zabranila “terapiju konverzije”, psihološki tretman namijenjen promjeni seksualne orijentacije ljudi. Također je promijenila jezik koji se koristi za navođenje porodičnih odnosa u pravnim dokumentima, što ih čini rodno neutralnim. Evelyne Paradis iz ILGA-Europe kaže da su oba zakona postala globalna mjerila. Malta je premašila Veliku Britaniju i osvojila prvo mjesto na ljestvici 2016., iako nije legalizirala istospolne brakove do prošle godine.

Općenito, zemlje u sjevernoj i zapadnoj Evropi, koje su najbogatije i najliberalnije zemlje kontinenta, imaju tendenciju da se dobro ocjenjuju. Neke u istočnoj Europi bile su gurnute u liberalni smjer tokom procesa podnošenja zahtjeva za pristupanje Evropskoj uniji, što poštivanje manjinskih prava čini uslovom članstva. U najneliberalnija mjesta na rang-listi spadaju klasteri u istočnoj Europi i centralnoj Aziji. Većina muslimanskih država Turske i Azerbejdžana se nalazi blizu dna.

Iako je “Rainbow Index” u velikoj mjeri povezan s nivoima tolerancije prema manjinama u različitim zemljama, izračunava se isključivo na temelju zakona i propisa. On ne pokušava izmjeriti kako se gej osobe zapravo tretiraju od svojih komšija. Hrvatska i Mađarska tako primjerice imaju razumno liberalne zakone, ali sve neprijateljskije raspoloženje prema LGBTI osobama.

Bosna i Hercegovina svrstana je u države u kojoj LGBT osobe pretežno nemaju puna prava, dospjevši na skalu između 40 i 50. Ipak, od naše zemlje gore je plasirana većina država istočne Evrope kao i Zapadnog Balkana. 

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *