Vještine, a ne diplome, su ono što će vam osigurati posao u budućnosti

Piše: Jian Lu (predsjednik Linkedl, Kina)

 

Uspon tehnologije trenutno transformira tržište rada, što dovodi do automatizacije nekih poslova i zadataka s jedne strane i do pojave novih vrsta s druge strane. Proaktivno pripremanje za ovu novu stvarnost zahtijeva iscrpno i detaljno razumijevanje ovih promjena i njihovog utjecaja na posao i zapošljavanje. Podaci LinkedIn-a mogu pružiti dodatni uvid u to koristeći se pristupom analizi tržišta rada zasnovanoj na vještinama.

Vještine su nova valuta na tržištu rada. Vještine pokazuju potražnju i ponudu na nijansiranom nivou u odnosu na zanimanja čija se potrebna stručnost i vještine sve brže mijenjaju te diplome koje su često već zastarjele u vrijeme kad se dobiju. Trenutačni tempo promjena zahtijeva praćenje tržišta rada temeljenog na vještinama, a ne na diplomama, što je mnogo dinamičnija varijabla. Korištenje vještina kao varijable analize pruža snažan alat u pružanju pomoći kreatorima politika da se pripreme za budućnost, istovremeno gradeći otpornost na današnji dan.

Na temelju ovih pomaka LinkedIn je razvio Skills Genome – novu metriku, koja nam omogućava iskoristiti tu analitičku moć kako bismo stekli detaljnije razumijevanje trendova i kretanja na tržištu rada. Koristeći informacije o vještinama koje pruža LinkedIn’s Economic Graph, digitalni prikaz globalne ekonomije temeljen na podacima generiranim od 630 miliona članova s ​​više od 35.000 vještina širom svijeta, metrika nam omogućava definiranje i analizu jedinstvenih profila vještina različitih segmenata tržišta rada. Možemo ga koristiti za prepoznavanje vještina koje su prevladavajuće u jednom segmentu u odnosu na druge. Ti segmenti mogu obuhvaćati geografiju (npr. Grad), industriju, vrstu posla (npr. Znanstvenici s podacima) ili stanovništvo (npr. Žene).

Na primjer, u Kini, ispitivali smo dinamiku digitalnih vještina u dvije ekonomski najaktivnije i otvorenije regije: područje zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao i delta rijeke Yangtze. U izvještaju o digitalnoj ekonomiji i razvoju talenata u prvom, otkrili smo da kinesko područje Greater Baya ima ukupni neto priljev talenata koji su opremljeni digitalnim vještinama, a Shenzhen je digitalno središte talenta na području Greater Baya. Također smo otkrili da su talenti u regiji uglavnom usmjereni na područja finansija i tehničke oblasti, te posjeduju opće namjene kao što su upravljanje projektima i vođenje, s relativno niskom razinom integracije digitalnih vještina. Meke vještine poput upravljanja, vodstva i pregovaranja prisutne su više u ovoj regiji, bez obzira na talente visoke razine ili digitalne talente.

U sličnom izvještaju za regiju delte rijeke Yangtze otkrili smo da Šangaj igra važnu ulogu u treningu i razvoju talenta za mlađe pojedince s raznolikim vještinama za podršku drugim regijama. Također smo otkrili da se među prvih 10 najbrže rastućih pozicija u posljednje četiri godine sve smatraju srednjim i višim menadžerskim pozicijama koje pokrivaju usluge korisnicima, marketing, finansije, proizvode, operacije i druge funkcije. Vještine koje su imale nagli porast mogu se podijeliti u četiri kategorije: (1) funkcionalne vještine kao što su marketing i usluga kupcima; (2) soft-power vještine poput vodstva; (3) digitalne vještine poput društvenih medija; i (4) vještine s dodanom vrijednošću kao što je engleski. Kategorije vještina ukazuju na to da se regija delte rijeke Yangtze sve više otvara širem svijetu i postaje sve više povezana s digitalnim mogućnostima.

Nalazi poput ovih sve su vrijedniji dok se naše društvo priprema za budućnost rada. Kreatori politika možda će htjeti koristiti ove profile vještina za određivanje budućih puteva karijere za ljude u zanimanjima koja opadaju u popularnosti. Davatelji obrazovanja i osposobljavanja moći će uskladiti kurikulum s rastućim trendovima vještina. A kako raznolikost postaje sve kritičniji cilj, profili vještina pripadnika različitog porijekla mogu informirati o naporima za zatvaranju praznina i smanjenju prepreka.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *