Ekonomska cijena kubanskog socijalizma

Piše: Daniel J. Mithcell  (FEE)

Kuba ima vrlo tužnu historija. Zamijenila je redovu diktaturu za komunističku diktaturu prije šest desetljeća, a rezultati su bili predvidljivo grozni.

Potlačenost, progon, prisila, špijuniranje, uskraćivanje i patnja su životne činjenice.

Neko ju je vrijeme subvencionirao Sovjetski Savez, ali taj se komunistički sistem na kraju srušio. U novije vrijeme subvencionirala je Venecuela, ali sada se i taj socijalistički sisem urušava.

A to znači dodatne poteškoće za ljude Kube.

Centralnp planiranje uništava ekonomije

Jose Nino objašnjava jednu od mračnih posljedica centralnog planiranja Kube.

Kuba sada provodi program racioniranja za borbu protiv vlastite nestašice osnovnih dobara. Izvještaj CBC-a kaže da bi ovaj program obuhvatio osnovne stavke kao što su piletina, jaja, riža, grah i sapun. … Kada je Fidel Castro preuzeo kontrolu nad Kubom 1959. godine, kubanska država održala je željezni napredak ekonomije. Desetljećima je zemlja bila komunistička garnizonska država s vrlo malo poštovanja imovinskih prava …

Zbog ekonomskih nereda, uzrokovanih državnom kontrolom mnogih industrija, vlada je morala građanima s Libretas de Abastecimiento (opskrbnim knjižicama) osigurati obroke iz osnovne robe poput riže, šećera i šibica. … Nedavno političko ponašanje Kube ukazuje na to da vodstvo zemlje još uvijek ne shvata osnovnu ekonomiju. … Nakon više od 50 godina prihvatanja socijalističkog upravljanja, Kuba će se morati naučiti da se treba pridržavati osnovnih ekonomskih načela ako se želi osloboditi svog dugogodišnjeg ciklusa siromaštva.

Bizarno, još uvijek postoje neki zagovornici kubanske diktature.

Pišući za CapX, Kristian Niemietz razmišlja o toj dugotrajnoj stidljivoj podršci za Kubu s lijeve strane.

… socijalistički eksperimenti obično prolaze kroz tri faze u smislu prihvatanja od zapadnih intelektualaca. Prvo je razdoblje medenog mjeseca, tokom kojeg su naširoko prihvaćeni kao sjajni primjer „stvarnog“ socijalizma na djelu. Drugo je razdoblje ljute odbrane tokom kojeg se priznaju neki kvarovi sistema, ali se okrivljuju za to okrivljuju vanjska ograničenja. Treća faza je faza retroaktivnog odricanja: intelektualci sada tvrde da dotična zemlja nikad nije bila socijalistička i da je jeftina provokacija to uopće spominjati.

Zapadni prijem Sovjetskog Saveza, maoističke Kine, Vijetnama i, u novije vrijeme, Venecuele slijedili su taj obrazac sve do detalja. Za razliku od toga, Kuba je pomalo izvanredna, jer se čini da je zemlja trajno zaglavljena negdje između druge i treće faze. Možda više ne privlači raširen entuzijazam, ali kubanski socijalizam nikada nije u potpunosti krenuo putem sovjetskog, maoističkog, vijetnamskog ili sjevernokorejskog socijalizma.

Robert Lawson i Benjamin Powell imaju knjigu o statizmu i socijalizmu koja je vrlo informativna. Ali i vrlo zabavna.

Evo nekoliko odlomaka iz njihovog poglavlja o posjeti Kubi.

“U ekonomijama kontrolisanim od vlade troši se nerazmjerna količina novca za ono što politički lideri žele – obično, sjajni olimpijski sportski timovi i nekoliko izloga hotela i restorana kako bi impresionirali strance. U slučaju Kube, to je uključivalo i sjajni hotel Nacional … Ali bili smo na misiji da vidimo kakav je život unutar kubanskom socijalističkog sistema. Nismo to mogli doživjeti pijući “Kuba libre” u otmjenom odmaralištu … Prije revolucije, Kuba je imala uspješnu urbanu srednju klasu, zajedno sa raširenim ruralnim siromaštvom. Socijalisti dvadesetog stoljeća tvrdili su da će socijalizam pružiti veću ravnopravnost i polučiti produktivnost ukidanjem rasipne konkurencije, poslovnih ciklusa i grabežljivih monopola.

Socijalizam nije isporučio robu koju je obećao na Kubu ili bilo gdje drugo. Danas je Kuba siromašna zemlja, koju je socijalizam učinio siromašnijom. Socijalizam također daje ogromnu moć vladinim funkcionerima i birokratima koji su planeri sistema – a s tom moći dolazi do korupcije, zlostavljanja i tiranije. Nije slučajno da su se najgori democidi dvadesetog stoljeća dogodili u socijalističkim zemljama poput Sovjetskog Saveza, komunističke Kine i nacističke (nacionalsocijalističke) Njemačke”.

Knjiga je u osnovi putopis, pomiješan s ekonomskim uvidima koji osciliraju između zabavnog i zastrašujućeg.

Che nije dobar

Hoteli nisu dobri.

Propadanje zgrade Tritóna bio je raspadajući problem centralnog planiranja Kube. Kuba je imala resurse za velika kapitalna ulaganja u državna preduzeća kada je primila pomoć od Sovjetskog Saveza. No, mnogi od ovih hotela ne mogu ostvariti dovoljno prihoda za održavanje početnog ulaganja. Planeri kubanske vlade tada su morali birati koje će hotele subvencionirati kako bi spriječili propadanje. Hotel Tritón nije imao sreće.

Truo je iznutra i izvana. I nikoga nije bilo briga jer ga nitko nije posjedovao. … U kapitalističkoj ekonomiji poduzetnici stvaraju kompanija kako bi zarađivali, a zarađuju pružanjem ugođaja kupcima. Ali u socijalističkom sistemu birokrat odlučuje koje kompanije se mogu otvoriti, gdje mogu raditi i šta mogu prodati, a zapravo ga nije briga što kupac misli. Usvajanje socijalističkog sistema je poput pretvaranja cijele vaše ekonomije u divovsko odjeljenje za motorna vozila.

Kupovina nije dobra.

U središnjoj Havani upečatljiv je nedostatak trgovine koja nije povezana s duhanom, alkoholom ili seksom. Habaneros je živio u tim četvrtima. Pa gdje su kupovali? … Pronašli smo jednu trgovinu koja je bila velika otvorena soba s visokim stropovima i potpornim stupovima od cementa. … iza pulta nalazile su se police s bocama ruma, kutije od domaće kole, nekoliko konzerviranih proizvoda, kutije s jajima i velike vreće riže. Kubanski red probijao se niz pult. Mjesto je bilo neobična mješavina, negdje između najgore zamislive verzije školske kafeterije i jedne prodavnice u kojoj je osiromašeno 95 posto zaliha.

Blagovaonica nije dobra.

… Odlučili smo posljednje večeri na otoku isprobati državni italijanski restoran na glavnom bulevaru između hotela Caribbean i Kapitola. Razočarali smo se kada smo vidjeli da italijanski znači samo nekoliko osnovnih pića i par vrsta tjestenine, zajedno s istim jelima od piletine, svinjetine, morskih plodova i govedine koje smo pronašli svugdje drugdje. Kao predjelo smo naručili dvije vrste piva i “mocarelu iz pećnice”.

Reći da je to ekvivalent Taco Belovoml Quesou s komadićima paradajza bilo bi uvredljivo za Taco Bell. Zapravo, bio je to lonac masne bijele guske. … većina Kubanaca ne može si priuštiti hranu na mjestima na kojima smo jeli, a kubanski socijalistički ekonomski sistem ne može čak dati pristojnu ponudu ni raznolikim bogatim turistima. Bili smo umorni od hrane nakon sedam dana. Ali mi smo mogli otići; Kubanci su osuđeni na groznu hranu (izvan privatnih restorana), ograničene sastojke i malo raznolikosti dok god su zaglavljeni u socijalizmu.

A ni Che nije dobar.

Nažalost za Kubance, Che nije bio ni približno tako dobar u planiranju proizvodnje kao što su kapitalisti plasirali njegov imidž kao robu. Za vrijeme Čehovog boravka na čelu Nacionalne banke Kube, pozicije ministra finansija i ministra industrije, Kuba ne samo da se nije uspjela industrijalizirati (kako je i obećano), već je propadla i proizvodnja šećera i uvedeno je racioniranje.

Kubanski potencijal

Ali Kubanci su jako dobri, bar kad odu vani zbog tiranije socijalizma.

Bili smo u Maloj Havani, u Miamiju. Ekonomski kontrast između Male Havane i stvarne počeo je prije nego što smo i mi izašli iz našeg Ubera. Polusatna vožnja automobilom koštala nas je samo 13,72 dolara, umjesto apsurdnih troškova taksija na Kubi. … Za razliku od trgovina na Kubi, ova je trgovina imala stotine različitih predmeta na prodaju. … Uputili smo se u kubanski restoran na večeru. Menu sa šest stranica sadržavao je više opcija nego što smo vidjeli u svim restoranima Kube zajedno.

… Kubanska kuhinja je izvrsna – samo ne kada se poslužuje na Kubi. Nisu Kubanci krivi. To je posljedica činjenice da je socijalizam sranje. Kubanci pod socijalističkim sistemom ostaju siromašni i jedu lošu hranu. Devedeset milja daleko, Kubanci koji žive u Miamiju postaju relativno bogati i prave prekrasnu hranu. Isti ljudi, dva različita ekonomska sisema, dva drastično različita ekonomska – i gastronomska – ishoda.

Usput, preporučujem knjigu.

Postoje također poglavlja o Švedskoj, Venecueli, Sjevernoj Koreji, Kini, Gruziji i Rusiji / Ukrajini.

Moj današnji doprinos je ovaj grafikon koji prikazuje ekonomski proizvod po glavi stanovnika u različitim zemljama Latinske Amerike, izveden iz Maddisonove baze podataka. U vrijeme revolucije, Kuba (narančasta linija) bila je jedna od najbogatijih nacija. Sada je daleko zaostala.

https://fee.org/media/34986/graf.jpg?width=600&height=398.52071005917156

Uvijek je korisno pogledati desetljeće podataka jer kratkoročni isječci nisu faktor. Umjesto toga, doista puno naučite o tome koje nacije uživaju u dobrom rastu i koje stagniraju.

Ono što smo danas naučili jest da je narod Kube siromašan zbog grozne ekonomske politike. Ostale nacije (od kojih je većina započela u lošijem stanju) postale su mnogo bogatije.

Savršena politika bila bi sjajna, ali čak i pristojna politika stvara dovoljno „prostora za disanje“ za boljitak. Nažalost, na Kubi čak ni to nije dopušteno.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *