Kako su “marginalni revolucionari” iz Beča promijenili svijet

Piše: George Melloan (The Wall Street Journal)  

U zoru 20. stoljeća Beč je bio živčano središte golemog austrougarskog carstva koje je kontroliralo veći dio središnje Evrope. Grad je bio utočište baroknog sjaja i liberalne svijesti, multikulturalna citadela vina, žena i pjesme. Ironično je da je to bio incubator i revolucionarnih pokreta koji će stoljeće učiniti najkrvavijim u ljudskoj historiji i donijeti duboke političke, društvene i ekonomske promjene u velikim dijelovima Zapada.

Upravo su u bečkim kafićima ruski boljševici Nikolaj Buharin, Leon Trocki, Vladimir Lenjin i Josip Staljin zacrtali marksističku revoluciju koja će dovesti do ogromnog broja smrti u njihovoj domovini. Još jedan aktivist iz kafića, Adolf Hitler, zarazit će milione Evropljana sa smrtonosnom germanskom varijantom socijalizma, nacional-socijalizmom.

Srećom, još jedna rasprava u kafiću stvorila je ideje potpuno u suprotnosti sa socijalizmom. Njihovi začetnici postavili su intelektualni temelj za politike tolerantne prema ekonomskoj slobodi i tržišnom kapitalizmu. Te su ideje postale jezgrom takozvane Austrijske škole političke ekonomije. Jedno vrijeme je Sovjetsko carstvo širilo marksizam po cijelom svijetu, ali do kraja 20. stoljeća ideje austrijske škole dominirale su globalnom ekonomskom politikom.

S “Marginalnim revolucionarima”, Janek Wasserman, profesor historije na Univerzitetu u Alabami i autor knjige o Beču između ratova, napisao je majstorsku historiju ovog rata ideja. Navodi ekonomistu Carla Mengera kao utemeljitelja austrijske škole, krajem 19. stoljeća. Menger je osporio tadašnju ortodoksnu “teoriju rada” koju je Karl Marx pretvorio u ratni poklič “proleteri svih zemalja, ujedinite se“. Na njegovo mjesto je Menger uveo koncept “marginalne korisnosti”, što pojednostavljeno znači da je jedini tačan način mjerenja stvarne vrijednosti robe i na taj način postizanja učinkovite raspodjele resursa  putem aranžmana koji kupcu omogućavaju da signalizira ono što je spreman platiti da zadovolji svoje potrebe ili želje – ukratko, putem tržišnog mehanizma. Određivanje cijena državnim uredbama moli za probleme. Mengerove ideje s vremenom su razrađene u široku teoriju o ekonomiju i društvu, tako da je austrijska škola značila odbranu slobode pojedinca i optužnicu protiv etatizma i centralnog planiranja.

Rani Austrijanci, poput Mengera, Friedricha von Wiesera i Eugena von Böhm-Bawerka, obnašali su istaknute dužnosti na Univerzitetu u Beču ili u austrougarskoj vladi. No, svjetski rat je bio “nesmetana katastrofa” za njihov krug, piše autor. Carstvo se raspadalo. Stravični ratni gubici traumatizirali su austrijsko stanovništvo. Boljševici su otišli kući, ali njihova je ideologija ostala. Nekada liberalni grad postao je “crveno-crni” Beč gdje su se jedni drugima suprotstavljali marksisti i nacionalsocijalisti.

Mlađi Mengerovi učenici doselili su se u Ameriku i uključili su se za borbu protiv etatističkih tendencija New Deal-a i Johna Maynarda Keynesa. Mnogi “Austrijanci” stekli su reputaciju krajem 1920-ih, piše gospodin Wasserman. „Razvili su inovativno razumijevanje poslovnih ciklusa i monetarne teorije, koje su stekle široko slušanje u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata i Velike depresije.“ Ludwig von Mises pobunio se protiv vladinih pokušaja ublažavanja poslovnih ciklusa, tvrdeći da je intervencionizam destrukcionizam i da će tržište , u padu, ako se ostavi samo, izvršiti potrebna podešavanja. Na monetarnom planu, Friedrich Hayek je tvrdio, kako ističe Wasserman, da je “promjena količine novca tup instrument koji će samo pogoršati postojeće ekonomske neravnoteže.”

Austrijanci su radili na tome da svoje ideje široko šire. “Kultivirali su odnose s finansijskom i političkom elitom u privrednim komorama, nacionalnim bankama i konzervativnim političkim strankama“, kaže nam gospodin Wasserman. I oni su „pronašli transnacionalnu podršku u Ligi nacija i Rockefellerovoj fondaciji.“ Nakon Drugog svjetskog rata, pristalice austrijske filozofije oblikovale su politiku kroz institucije poput Mont Pelerin Society i Rand Corp i kroz Opći sporazum o carinama i trgovini , ugovor koji je snizio prepreke trgovini i potaknuo međunarodni poredak koji se odvratio od prosjačkog merkantilizma i protekcionizma.

Austrijski teoretičari igrali su glavne uloge u istraživačkim centrima poput American Enterprise Instituta, Cato instituta, Heritage Foundationa i Hoover instituta. Neki su postigli pojedinačni uspjeh. Joseph Schumpeter, karizmatični austrougarski mislioc porijeklom, koji je predavao ekonomiju na Harvardu, slavno je napisao da ekonomije napreduju „kreativnim uništenjem“ zastarjelih preduzeća. Televizijska predavanja o besplatnom tržištu čikaškog Miltona Friedmana – koji je akademski poznat po zalaganju za stvaranje stabilnog novca i promjenjive kurseve – bili su hit u javnosti. Austrijanac Gottfried Haberler na Harvardu je zagovarao ekonomsku globalizaciju do krajnjih granica. Von Mises, jedan od ranih Austrijanaca, predavao je na NYU-u, opširno je pisao, mentorirao mlade ekonomiste i svojim konceptima slobodnog tržišta postao zaštitnik modernih libertarijanaca.

Možda je najveći Austrijanac bio Hayek koji je dao moto: “Niko ne može biti sjajan ekonomist ako je samo ekonomist.” U skladu s tim, napisao je jednu od najutjecajnijih knjiga političke filozofije razdoblja poslije Drugog svjetskog rata, ” Put ka ropstvu”. University of Chicago Press objavio ga je 1944. godine. G. Wasserman piše:” U roku od godinu dana od svog pojavljivanja, Hayek je bio slavna osoba, a Put senzacija”.Reader’s Digest objavio je skraćenu verziju, približavajući je milionima čitatelja.

Knjiga se pojavila tokom Drugog svjetskog rata, kada je nacistička Njemačka bila neprijatelj, a Sovjetski savez saveznik. Gospodin Wasserman piše da je „Hayek ponudio narativ za uspon nacizma te identificirao socijalizam kao njegovog proizvođača, a liberalizam kao borbu protiv totalitarizma.“ To je bila obrana „liberalnog, kapitalističkog društva“, privatnog vlasništva i laissez-faire ekonomije.

Hayekovi pogledi –  elokventno izraženi u “Poretku slobode“ i „Fatalnom konceptu“, između mnogih drugih knjiga, pokazali su se kao trajni. U srži njegove filozofije bila je odbrana „spontanog poretka“, ideje da će pojedinci koji djeluju nezavisno postići sporazume koji će biti korisniji društvu i sebi, nego što to može ikada postići bilo koji središnji autoritet, koji djeluje s nepotpunim znanjem.

Do kraja stoljeća vladala je austrijska škola. Rusko socijalističko carstvo raspadalo se 1991. godine, a zamijenio ga je oblik kapitalizma “divljeg istoka”. Deng Xiaoping je 1979. sagradio maoistički socijalizam u korist zapadnog kapitalističkog ulaganja. Ironično, istaknuti socijalistički autor, Robert Heilbroner, uskliknuo je: “Konkurencija između socijalizma i kapitalizma je završena; kapitalizam je pobijedio. “

Ali možda je uranio. Egalitarne tvrdnje socijalizma ostaju zavodljive. One su se ponovo pojavile u Green New Dealu u SAD-u, koji predlaže vladino preuzimanja ključnih sektora ekonomije u ime „okoliša“. Dobija barem generalnu podršku od većine kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, uprkos svojoj apsurdnosti. Zapravo, čini se da kvazisocijalistička vjera upravlja mnogim idejama koje sada bujaju Demokratskom strankom – radikalna raspodjela bogatstva, sve veća socijalna davanja, zdravstvena zaštita kojom upravlja država, garancije za dohodak. Gospodin Wasserman odabrao je izvrsno vrijeme za ponovno otkrivanje učenja „marginalnih revolucionara“ austrijske škole i sigurnijeg svijeta koji nam je omogućila ekonomska sloboda.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *