Popularizacija liberalne ideje u BiH: Objavljena knjiga urednika Admira Čavalića “Populizam, izabrane teme”

Udruženje Multi i Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla su  objavili knjigu naslova “Populizam, izabrane teme”. Knjigu čini 10 autorskih tekstova koji se fokusiraju na ekonomski populizam, ali i druge vidove populizma prisutne u bosanskohercegovačkom javnom prostoru. Urednik knjige je Admir Čavalić, direktor udruženja Multi. Autori tekstova su pored Čavalića su: Danijal Hadžović, Faruk Hadžić, Damir Bećirović, Benjamin Nurkić, Dino Arnaut, Aldina Jahić, Emir Džambegović, Amina Duraković,

Knjiga predstavlja skroman doprinos aktuelnoj društvenoj raspravi o tome koliki je uticaj populizma i populističkih politika na pojedinca, društvo, a naročito ekonomiju. Autorski tekstovi u okviru knjige su pisani tako da budu čitljivi, u obliku koji će zainteresovati, ali i u isto vrijeme maksimalno informisati čitaoca.

Pritom je svaki od radova referentan jer bazira ključne argumente na aktuelnim naučnim/stručnim izvorima. Zbog toga se može, i poželjno je da se koristi za buduća istraživanje i publikacije na temu populizma.

Cilj izdavača je da napravi pionirski iskorak i shodno vlastitim znanjima i iskustvu pokuša objasniti fenomen populizma. Pored toga, svjesni da će se u skorijoj budućnosti u našoj zemlji pojaviti neki novi oblici populizma, poput onog koji se veže za migrantsku krizu, izdavači su smatrali da je nužno upozoriti na postojeće populizme, prije svega ekonomske prirode, a koji su sveprisutni u našem javnom prostoru i nerijetko ostaju neopaženi kao takvi. Zbog toga je poseban dio knjige posvećen aktuelnoj Covid-19 pandemiji i populizmima koji prate istu.

Na kraju, razumijevajući postojeću ekonomsku krizu, kako globalnu, tako i onu nacionalnu u Bosni i Hercegovini, izdavači su odlučuli da knjigu “Populizam, izabrane teme” učine dostupnu svim zainteresovanim čitaocima.

Pored klasičnog printanog izdanja knjige, urađeno je i prilagođeno Internet izdanje. Knjiga se može besplatno preuzeti na: http://ipi-akademija.ba/file/populizam/115

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *