Konferencija: “Lord Paddy Ashdown”: 80 godina od rođenja velikog prijatelja BiH

Konferencija “Lord Paddy Ashdown”, povodom 80 godina od rođenja ovog velikog prijatelja naše zemlje i bivšeg visokog predstavnika u BiH, bit će održana 27. februara, na dan njegovog rođenja.

Konferencija će biti održana putem ZOOM platforme, od 10.30 do 16 sati.

Kroz dvije sesije posvećene Ashdownovom nasljeđu na Balkanu i budućnosti Balkana, govorit će brojni ugledni zvaničnici.

Moderator prve sesije, “Lord Paddy Ashdownovo nasljeđe na Balkanu“, bit će Robert Woodthorpe Browne, predsjedavajući The Paddy Asdown Foruma.

Obratit će se putem video poziva i lady Jane Ashdown, udovica Paddyja Ashdowna, te sir Ed Davey, lider Liberal Demokrata.

Na prvoj sesiji govorit će i Ian Patrick, nekadašnji lilni sekretar Lorda Ashdowna, lord John Alderdice, nekadašnji predsjednik Liberal International, Hasib Salkić, predsjednik Liberalno demokratske stranke, Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, baronesa Sal Brinton, potpredsjednica Liberalnih demokrata, te Matthew Field, britanski ambasador u BiH.

Drugu sesiju pod nazivom “Budućnost Balkana pripada mladima” moderirat će Monica Zajkova iz Liberalno demokratske stranke Sjeverne Makedonije.

Na temu “Kako se suprotstaviti pritiscima Rusije i Kine uključivanjem balkanske omladine u oblikovanje političke agende” govorit će Ilhan Kyuchyuk, član Evropskog Parlamenta, te Antoaneta Asenova, predsjednica LYMEC-a, Imad Ahmed s Londonskog Univerziteta, te Danijal Hadžović, predsjednik Liberalnog foruma BiH.

Prije zatvaranja konferencije bit će održano još jedno predavanje – Adi Škaljić iz Fondacije Boris Divković govorit će o evropskim liberalnim vrijednostima na Balkanu u službi građanske jednakosti.

Podsjetimo, Lord Paddy Ashdown obavljao je dužnost visokog predstavnika u BiH od 2002. do 2006. godine. Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, pokrenuo je mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

On je zajedno s bivšim visokim predstavnicima Christianom Schwarz-Schillingom i Carlom Bildtom uputio otvoreno pismo šefici diplomatije EU Federici Mogherini u kojem upozoravaju na miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari BiH.

Jeremy John Durham Ashdownrođen 27. februara 1941. godine, poznatiji kao Paddy Ashdown, bio je britanski političar, lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

Ashdown je pripadao britanskom plemstvu kao baron Ashdown od Norton-sub-Hamdona (‘Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon). Ova titula nije nasljedna. Član je Najčasnijeg tajnog savjeta njenog veličanstva i vitez Britanskog carstva.

Ashdown je najstariji od sedmoro djece, rođen u New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci.

Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u Bedford školi u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je u industriji i bio je mladi radnik dok nije izabran za član parlamenta iz Jeola ispred liberalne stranke.

U Domu naroda Ujedinjenog Kraljevstva bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, on je postao vođa stranke. Vodio je liberalne demokrate na izborima 1992. i 1997. godine.

Postao je vitez 2000. godine i doživotni član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je napustio Dom naroda 2001. godine.

Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine.

Preminuo je 22. decembra 2018. godine.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *